Ötéves mélypontra estek a devizatartalékok

32,127 milliárd euró volt az állomány, 2009 vége óta a legalacsonyabb.

MTI
2015. 10. 07. 11:23
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A devizatartalékok idei legnagyobb csökkenése, 2,387 milliárdos összegben júniusban volt, amiből majdnem 1,4 milliárd eurót magyarázott a jegybank a deviza-jelzáloghitelek forintosításához kapcsolódó swap-ügyletek lejáratával, illetve lejárat előtti lezárásukkal. Az ÁKK adósságkezeléshez kapcsolódó tételei 300 millió eurót tettek ki. A devizatartalékot csökkentette júniusban az is, hogy a Budapest Bank megvásárlásához az MFB kerekítve 600 millió euró devizát vásárolt az MNB-től.

Szeptemberben a készpénzben, betétekben vagy értékpapírokban fekvő tartalékok 703 millió euróval csappantak meg, a zsugorodás másik fele az úgynevezett egyéb tartalékeszközökből származott.

Mintegy 1014 milliárd forint összegű szerződésről számoltak be a jegybank növekedési hitelprogramjának (nhp) második szakaszában részt vevő pénzintézetek október 2-ig. A hitelek 96 százaléka új hitel – közölte az MNB.

Október elejéig 21 875 vállalkozás jutott hitelhez, több mint 35 ezer ügylet keretében. Az MNB megjegyzi, hogy az 1000 milliárd forint feletti részt a hitelintézetek az nhp+ konstrukció keretösszegének terhére vették igénybe.

A még le nem járt ügyletek volumene 918,3 milliárd forintot tesz ki, míg a jelenleg ténylegesen kinn lévő – vagyis a múltbeli törlesztéseket, valamint a még le nem hívott hitelrészeket nem tartalmazó – hitelállomány 705,9 milliárd forint.

A program második szakaszának igénybevétele idén január–szeptemberben 42 milliárd forinttal haladta meg a tavalyi év azonos időszakit.

Az MNB közlése szerint az nhp két szakaszában több mint 26 ezer vállalkozás jutott finanszírozáshoz mintegy 1715 milliárd forint összegben.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.