Otthon is lehet füvet termeszteni Uruguayban

Engedélyezték Uruguayban az első kereskedelmi célú marihuánaültetvényeket.

MTI
2015. 10. 02. 20:28
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Két külföldi érdekeltségű uruguayi vállalkozás kapta meg a szükséges engedélyeket, ennek eredményeképpen nyolc hónapon belül legálisan lehet vásárolni cannabist a gyógyszertárakban – közölte csütörtökön Montevideóban Juan Andrés Roballo, a droghatóság vezetője.

Az Uruguayban élő, regisztrált fogyasztók havonta legfeljebb 40 gramm cannabist vásárolhatnak, a szert kizárólag gyógyszertárakban lehet eladni. Grammonkénti ára a becslések szerint valamivel egy dollár fölött alakul majd.

A tervek szerint évente összesen két tonna marihuánát termelnek az ültetvényeken, de az állampolgárok és a külföldi nemzetiségű állandó lakosok is vállalkozhatnak marihuánatermesztésre. Fejenként hat növény nevelésére kérhetnek engedélyt, amelyet a postahivatalokban lehet igényelni. A saját fogyasztásra termelők 480 grammnyi „füvet” használhatnak fel évente.

Az országban 2013-ban fogadták el az akkori elnök, José Mujica kormányának kezdeményezésére a törvényt, amely legalizálta a marihuána termelését, eladását és fogyasztását. Ezzel a dél-amerikai ország lett az első a világon, ahol a teljes marihuána-előállítási és -értékesítési lánc törvényessé vált. Mujica korábban elmondta, a cél elsősorban a drogkereskedelemből élők elleni fellépés, de hívei szerint segíthet a kemény drogot fogyasztók számának csökkentésében is. A szabályozást ugyanakkor bírálta az ellenzék, számos egészségügyi szakember és a gyógyszer-kereskedelmi ágazat.

Az ENSZ Nemzetközi Kábítószer-ellenőrzési Hivatala (INCB) aggodalommal figyelte a marihuána rekreációs célra való engedélyezését az amerikai kontinensen. Álláspontja szerint az ilyen legalizálás ellentétes az 1961-es egységes kábítószer-egyezmény rendelkezéseivel. Az egyezmény – amelynek Uruguay is részese – kizárólag orvosi és tudományos célokra engedélyezi a cannabis használatát.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.