Pálinkás szerint elsődleges az ösztönző támogatás

2020-ig a kutatás-fejlesztési és innovációs célokra mintegy 1200 milliárd forint áll rendelkezésre.

MTI
2015. 10. 09. 18:10
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Elmondta: a hivatal a versenypályázati rendszer kialakítása során mind a felfedező kutatások, mind a célzott kutatások, valamint az innovatív vállalkozások esetén egyaránt a kutatás-fejlesztési és innovációs szempontú célszerűséget helyezi előtérbe, annak érdekében, hogy a folyamatosan megnyíló kutatás-fejlesztési célú források valóban a versenyképességet erősítő eredményekben hasznosuljanak, és ne keveredjenek össze az általános gazdaságfejlesztési célú pályázatokkal, amelyekre más forrásokból ugyancsak sokféle lehetőség van.

Az elsődleges tehát nem a pályázatok könnyítése vagy szigorítása, hanem olyan pályázati portfólió és bírálati rendszer kialakítása, amely lehetővé teszi, hogy a tényleges kutatás-fejlesztési és innovációs tevékenység bármely szakaszára ösztönző támogatáshoz juthassanak a hazai szereplők – hangsúlyozta Pálinkás József.

Hozzátette: a kutatás-fejlesztési és innovációs versenypályázatok rendszerszintű megújításának célja, hogy szemléletét és kultúráját tekintve is új növekedési pályára állítsák a hazai kutatást, fejlesztést és innovációt, fenntarthatóvá tegyék a kutatásfinanszírozás rendszerét.

Az évtized végéig kutatás-fejlesztési és innovációs célokra mintegy 1200 milliárd forint áll rendelkezésre uniós és hazai forrásból. Az idei évben összességében megnyílik 257,5 milliárd forint forrás a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Programban (GINOP), 13 milliárd a Versenyképes Közép-Magyarország Operatív Programban (VEKOP), illetve 27,1 milliárd a Nemzeti Kutatás-Fejlesztési és Innovációs Alapban (NKFI Alap) – mondta Pálinkás József, kiemelve, hogy az NKFI Alap túlnyomórészt vállalati innovációs járulékból származó forrásai egészítik ki a közép-magyarországi régió fejlettségi szintje miatt szűkre szabott uniós forrásokat.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.