Quaestor: eddig 31 ezer jogosultnak fizettek

A Beva október 15-ig 86,1 milliárd forint kártalanítási összeget utalt át a kifizetéseket intéző OTP-nek.

MTI
2015. 10. 16. 11:16
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A közlemény szerint a kártalanítást igénylők közül alig 300 esetben van még folyamatban ügyintézés, az esetleges hiánypótlások, adategyeztetések és hagyatéki ügyek miatt.

A Beva adatai alapján október 12-ig több mint 29 ezer Quaestor-károsult már csaknem 81 milliárd forint kártalanítást vett fel. A kártalanítás kifizetésével a károsultak követelése a kártalanítás mértékéig száll át a Bevára.

A Beva általi, maximum 6 004 200 forintig terjedő kártalanítás iránti kérelmeket a tőkepiaci törvény előírása alapján még 2016. május 5-ig be lehet nyújtani a Bevához.

A Quaestor-kárrendezés keretében július 13-án indult a Bevát terhelő kártalanítási rész kifizetése. A Beva a Quaestor Károsultak Kárrendezési Alapja útján a hiányzó kötvények miatti pénzkövetelést fizeti ki a károsultaknak, egyenként 20 000 euróig, körülbelül 6 millió forintig – olvasható a közleményben.

Az ezen felüli kártalanítási igények rendezésére törvényt fogadott el az Országgyűlés, amelyek egyes részeit azonban az Alkotmánybíróságon megtámadták.

Az Alkotmánybíróság (Ab) jövő kedden kezdi tárgyalni a Quaestor-üggyel kapcsolatos indítványokat. Ezekben magánszemélyek és pénzintézetek a Quaestor-ügy károsultjainak kártalanításáról rendelkező, áprilisban elfogadott törvényt támadják – mondta Bitskey Botond, a testület főtitkára.

Tállai András, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) parlamenti államtitkára július 8-án az MTI-nek azt mondta: a Quaestor-alap jelezte, hogy az alkotmánybírósági eljárás miatt nem tudott hitelhez jutni sem a MNB-től, sem a piacról, így jelenleg nem tudja kifizetni a 20 ezer és 100 ezer euró közötti kártalanítási összegeket. Hozzátette: a Quaestor-törvényben rögzített kárrendezést megtámadták a bankok az Alkotmánybíróságon, így majd az Ab döntése fogja tisztázni a helyzetet, és ettől függően kerülhet sor a további lépésekre.

Ugyancsak az AB döntésétől függ a nem fiktív kötvények utáni kártalanítás is.

A jegybank március 10-én függesztette fel részlegesen a Quaestor Értékpapír Zrt. tevékenységi engedélyét, és felügyeleti biztost rendelt ki az észlelt szabálytalanságok miatt. Előző este a Quaestor-csoport kötvénykibocsátó cége, a Quaestor Financial Hrurira Kft. öncsődöt jelentett. A jegybank vizsgálata szerint a Quaestor Értékpapír Zrt. mintegy 210 milliárdos vállalati kötvénykibocsátásából 150 milliárd fiktív volt. Az ügyben nyomozás indult, amelyben március végén három gyanúsítottat, köztük Tarsoly Csabát, a cégcsoport vezetőjét letartóztatták.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.