Rivális híján hasít a tippmix

A Szerencsejáték Zrt.-nek évről évre több bevételt hoz a sportfogadás.

Gyöngyösi Balázs
2015. 10. 28. 5:30
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Szűk három hónap telt el a Szerencsejáték Zrt. legnagyobb sportfogadási játéka, a tippmix átalakítása óta, és a társaság közlése szerint döntően pozitívak az eddigi visszajelzések, hiszen a rendszert épp a játékosok igényei szerint szabták át. Az augusztus 9-től éles innovatív fogadási paletta egy ötmilliárd forintos fejlesztés eredménye, amely mögött döntően az áll, hogy az állami játékszervező áttért a Scientific Games rendszerére. Ez lehetővé teszi, hogy az értékesítő terminálok hatékonyabban működjenek. A legfontosabb változások közé tartozik, hogy a korábbinál jóval több a fogadási esemény, gyorsabb a kifizetés, lényegesen több a játéktípus, s lehetőség van például élő fogadásra is. Erre egyrészt azért volt szükség, mert a tippmix 1998 óta íródó történetében néhány kisebb ráncfelvarrástól eltekintve nem volt nagyszabású átalakítás, másrészt a vállalat pénzügyi eredményeiből évről évre egyre nagyobb szeletet hasít ki a sportfogadás. Ez az árbevételen jól tükröződik: 2011-ben a forgalom 25, 2012-ben 26 százaléka származott erről a területről, tavalyelőtt ez az arány elérte a 30, tavaly pedig a 35 százalékot. A sportfogadási termékek bevétele (totó, góltotó, tippmix és tippmixpro) a 2011-es 44,4 milliárd forintról három év alatt a két és félszeresére, egészen 109,3 milliárd forintig hízott.

Az internetes verzió, a tippmixpro az eredeti tervekhez képest közel egy év csúszással, 2013 tavaszán rajtolt el, de májustól decemberig 40 ezer játékos 16 millió fogadást így is megkötött, ezzel pedig 5,5 milliárd forintos forgalmat generált. Tavaly, a brazíliai világbajnokság évében az ilyenkor felfokozott játékkedv miatt nem volt elrugaszkodott cél a 10 milliárd forintos árbevétel, s ez teljesült is. A mostani beruházástól milliárdokban mérhető további nyereséget vár a Szerencsejáték Zrt., a lapunk által megkérdezett szerencsejáték-szakértő szerint ugyanakkor ez nem lesz egyszerű feladat.Páratlan évben ugyanis menetrendszerűen visszaesik a fogadási láz: ilyenkor nincs se világ-, se Európa-bajnokság, a legtöbb játékost megmozgató labdarúgó Bajnokok Ligája legfeljebb annyiban növelheti a tétekből befolyó összeget, hogy az eddigi pár száz helyett már több ezer fogadás közül lehet választani, és a mérkőzés közben akár arra is lehet fogadni, hogy név szerint ki lesz a következő gólszerző. Azt, hogy egy labdarúgó-világesemény jelentősége a szerencsejátékban is óriási, jól jelzi: a 2014-es vb idején idehaza több tízezren játszottak a tippmixen és a tippmixprón, és a döntőre 846 millió forint értékben 548 ezer fogadás érkezett be.

A bennfentesek úgy látják, a Szerencsejáték Zrt. a kaszinókoncessziókért folytatott küzdelemben Andy Vajna (filmügyi kormánybiztos) és Szima Gábor (a DVSC első embere) cégeivel szemben alulmaradva csatát veszített ugyan, a háborút viszont megnyerheti. A törvénymódosítás ugyanis kimondta: az online sportfogadás már nem része az internetes szerencsejátéknak, ez az ágazat az állami játékszervező privilégiuma marad. Márpedig az kijelenthető, hogy 80:20 százalék az internetes sportfogadások bevételeinek aránya az egyéb online játékokkal, így jellemzően a pókerrel vagy a rulettel szemben.Továbbá az is a Szerencsejáték malmára hajthatja a vizet, hogy idehaza nem tudják legalizálni tevékenységüket a nagy külföldi sportfogadási oldalak, ezért a Nemzeti Adó- és Vámhivatal újra és újra 90 napra blokkolja őket. Igaz, a szakértő szerint a hazánkban lévő 500-600 ezer sportfogadó nagy többsége még mindig szelvény feladásával kockáztatja pénzét. De a mintegy 20 milliárdosra becsült online sportfogadási piacból már a tippmixpro 2013-as indulása előtt is 12 milliárdot a Szerencsejáték Zrt. hasított ki, a külföldi oldalak száműzésével a fennmaradó részt is bekebelezheti.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.