Sok a veszélyes kémény

Nőhet a hazai kéményfelújítások száma a GfK szerint.

MTI
2015. 10. 12. 8:29
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A GfK felmérésében megkérdezett lakossági épülettulajdonosok 24 százaléka készül kéményfelújításra, és a kazáncsere állami támogatása is ebbe az irányba tereli az érintetteket. Mivel az országban összesen körülbelül négymillió kémény van, a piackutató cég vizsgálata alapján közel egymillió közelgő fejlesztésre lehet számítani.

Egy újonnan épülő ház esetében a teljes kiadás egy-két százalékát viszi el a kémény, egy meglévő épület fűtési rendszerének felújításakor pedig a költségek tizedét. A Magyarországon épült házak kéményeinek átlagéletkora – a már elvégzett felújításokat is figyelembe véve – húsz év, négyből három kémény hagyományos, falazott. Az ilyen kéményekkel a tulajdonosoknak ötször annyi gondjuk volt, mint az előregyártott elemesekkel, viszont éppen a jellemzően idősebb falazott kémények 43 százalékát már felújították, e munkák 41 százaléka öt évnél nem régebbi – írta a lap.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.