Sorban állunk a lakáshitelért

Visszük a kocsikat is.

MTI
2015. 10. 07. 5:28
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A fogyasztási hitelek piaca bő 9,5 százalékkal emelkedett 2015 első nyolc hónapjában az egy évvel korábbihoz képest a folyószámlahitelek nélkül, az utóbbiaknál – a hitelkártyákhoz kapcsolt keretekkel együtt – 3,63 százalékos éves csökkenést regisztrált az MNB.

A fogyasztási hitelek közül a legnagyobb, 26,8 százalékos emelkedés a szabad felhasználású jelzáloghiteleknél mutatkozott. Bő egyharmadával növekedett a forintban nyújtott gépjárműhitelek kihelyezése is az első nyolc hónapban. Az áruvásárlási kölcsönöknél a kihelyezés néhány százmillió forinttal haladta meg az egy évvel korábbit, és a személyi kölcsönöknél is csak 1,9 százalékos bővülést regisztrált az MNB.

A megélénkülő ingatlanpiacnak nem csak nyertesei vannak. Sok lakásbérlő kerül nehéz helyzetben a drágulás miatt – egyre inkább a vidéki városokban is. Erről a jelenségről részletesen is írunk:

Az albérleteket már vidéken is gyilkolja az Airbnb

Lakásínség: nem csak a fővárosban vannak gondok

 

Mindezek alapján az látszik, hogy a lakáshiteleket leszámítva – ahol több mint 41 százalékkal nőtt januártól augusztusig a piac – nem sikerült jelentős növekedést elérni a lakossági hiteleknél, igaz, a számlahiteleken túl már nem volt sehol csökkenés.

A kamatoknál viszont elég komoly változások vannak: az MNB által számolt átlagos ráta a személyi kölcsönöknél 0,4 százalékponttal emelkedett egy év alatt, míg a gépjárműhitelek ára 2,9, a jelzáloghiteleké pedig 1,8 százalékkal csökkent. Az áruhitelek drasztikusan drágultak az átlagkamat alapján, amely közel 9 százalékponttal ment feljebb – írja az újság.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.