Száguld a hazai ipari termelés

Augusztusban 6,2 százalékkal ugrott az adat.

MTI
2015. 10. 07. 7:12
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A növekedést az alacsony bázis is segítette, mert tavaly augusztus volt az a hónap, amikor a legalacsonyabb, mindössze 0,8 százalékos éves növekedést mért a statisztika.

Az előző hónaphoz viszonyítva a szezonálisan és munkanaptényezővel kiigazított ipari kibocsátás 2,0 százalékkal csökkent augusztusban.

A termelés az év első nyolc hónapjában 6,6 százalékkal haladta meg az előző év azonos időszakáét.

Schindele Miklós, a KSH főosztályvezető-helyettese az adatok ismertetésekor elmondta: a tendenciák nem változtak a korábbi hónapokhoz képest, továbbra is a járműgyártás a fő húzóerő. A termelés több mint negyedét ez adja, a súlya pedig folyamatosan nő – tette hozzá.

Az előző hónaphoz képest a visszaesés a járműgyártással függ össze: augusztusban több nagy járműgyártónál is hosszabb leállás volt, ahogy megtörtént ez tavaly augusztusban is. Az akkori jóval nagyobb leállás miatt a visszaesés is közel 5 százalékos volt – mutatott rá.

A kiigazítatlan adatok szerint az idén márciusban volt az ipari kibocsátás eddigi csúcsa, amikor 11,5 százalékkal nőtt a termelés, a második legnagyobb pedig a júniusi 11,0 százalékos éves növekedés volt.

A munkanappal kiigazított éves adat az első negyedévben kétszer 9 százalék körül volt, januárban 9,2, míg márciusban 8,9 százalékos növekedést mutatott. A második negyedévben pedig egyszer 6, kétszer 6,4, illetve 6,5 százalékos bővülést jelzett. Az idei eddigi legalacsonyabb növekedést júliusban mérték: akkor 3,4 százalékkal nőtt az ipari termelés.

Az augusztus részletes adatokat október 14-én adja közre a második becslés alapján a KSH, a szeptemberi ipari termelésről pedig november 6-án teszi közzé első becslését a KSH.

 

Továbbra is lendületben van a magyar ipar, elsősorban a feldolgozóipari ágazatok szerepeltek jól augusztusban – kommentálta Lenner Áron Márk, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) belgazdaságért felelős helyettes államtitkára az adatokat.

Nem meglepő, hogy a nyári szabadságolások miatt csökkent az ipari termelés augusztusban az előző hónaphoz képest; az őszi hónapokban azonban már a termelés gyorsulására számítanak az MTI-nek nyilatkozó elemzők a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) legfrissebb adatait kommentálva. Németh Dávid, a K&H Bank vezető elemzője úgy látja, az augusztusi 6,2 százalék után a következő hónapokban 7 százalék körüli mértékben nőhet az ipari termelés az előző év azonos időszakához képest. A szakértő ugyanakkor hangsúlyozta, kérdés, hogy a Volkswagen-botrány hatása mennyire fog megjelenni. Suppan Gergely, a Takarékbank elemzője a nyári szünetet követően szeptemberben jelentős növekedésre számít, amit szerinte az ipari bizalom és a beszerzésimenedzser-index meredek megugrása, az élénkülő európai autópiac, valamint az európai és a belső kereslet is támogat.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.