Tízszázalékos drágulás lesz a kötelezőnél?

Az alkuszok szerint idén már nem várható, hogy néhány száz forinttal olcsóbb ajánlatra váltsanak az autósok.

MTI
2015. 10. 29. 11:22
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Biztosítás.hu és a Netrisk.hu is azt közölte az MTI-vel, hogy a korábbi gyakorlattal ellentétben már nem valószínű, hogy néhány száz forinttal olcsóbb ajánlatra biztosítót váltsanak az autósok.

A Netrisk.hu négyezer, év végén kötelező gépjármű-felelősségbiztosítást (kgfb) váltó ügyfele körében végzett felmérést. A megkérdezettek 18 százaléka vélekedett úgy, hogy 1000 forint díjkülönbség már ösztönöz a váltásra, 52 százalékuk ezt 2000 forint feletti összegben jelölte meg.

A Biztosítás.hu is ez utóbbit valószínűsíti. Azzal magyarázzák, hogy az évközi kis mértékű, de folyamatos díjemelkedést az autósok elfogadják, és erre számítanak a kampányban is. A biztosítót váltók száma várhatóan azonos lesz a tavalyi közel 300 ezerrel, vagy pedig minimálisan csökken: mindkét alkusz 250 és 280 ezer közé teszi a számukat.

Még kérdés, hogy miként hat a kampányra a román Astra biztosító csődje, amely kihatott a magyarországi fióktelepére is. A Biztosítás.hu véleménye szerint ez nem lesz jelentős, mert az autósok jellemzően továbbra is a legolcsóbb díjakat keresik, viszont akik már leszerződtek valahová, az Astra-ügy hatására jobban elfogadják a díjaik kismértékű emelkedését.

A Netrisk.hu felmérésében a megkérdezettek 63 százaléka egyetértett azzal az állítással, hogy az Astra esetéből okulva a jövőben a kötelező biztosítás esetében is jobban oda fog figyelni az ügyfél a biztosító-választásra. Vagyis nagyobb súlya lesz a megbízhatóságnak.

Miután 2010 óta az autó vásárlásától számítva egy évig tart a kgfb hatálya, egyre kevesebb gépkocsi biztosítási évfordulója esik az év végére, következésképpen a kampányba. Idén a járműállomány mintegy negyven százalékára, kétmillió autóra kell az év utolsó napjáig megújítani a kgfb-szerződést.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.