Tovább csökkent a Tesco profitja

A vasárnapi zárva tartás is rontott a nemzetközi hálózat működési eredményein.

MTI
2015. 10. 07. 9:43
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Londoni Értéktőzsdén szerdán közzétett kimutatás alapján a legnagyobb brit kiskereskedelmi vállalat egyszeri tételek nélkül számolt csoportszintű működési eredménye az augusztussal zárult hat hónapban 354 millió font (150 milliárd forint) volt, 54,6 százalékkal kevesebb a tavalyi pénzügyi év azonos időszakában mért 779 millió fontnál.

A hazai és a nemzetközi forgalom együttesen – jelenlegi árfolyamon számolva – 1,9 százalékkal 23,9 milliárd fontra (tízezer milliárd forintra) csökkent.

A Tesco hangsúlyozza ugyanakkor, hogy üzleti modelljének „példátlan” átalakítási programja nyomán sok kulcsfontosságú mérőszám már javul.

A cég kiemelte azt is, hogy dél-koreai üzlethálózatának nemrégiben bejelentett eladásával lezárult érdekeltség-portfóliójának felülvizsgálata.

A nemzetközi hálózat a csoportszintű átlagnál jobban teljesített: a Tesco külföldi érdekeltségeinek azonos eladótérre számolt forgalma – az üzemanyag-eladások nélkül számítva – 1 százalékkal nőtt, az Egyesült Királyságban és Írországban működő hálózat értékesítési bevételei ugyanakkor 1,2 százalékkal csökkentek.

A Tesco beszámolója szerint a külföldi érdekeltségek forgalma három év óta először nőtt az idei pénzügyi év első felében. Az eladások az összes európai piacon emelkedtek, a fogyasztók ugyanis „jól reagáltak” a friss élelmiszerek kínálatának bővítését célzó beruházásokra – áll a cég  eredményjelentésében.

A Tesco szerint különösen Lengyelországban és Szlovákiában kiemelkedő a forgalom felfutása.

A nemzetközi hálózat működési eredménye ugyanakkor 26 százalékkal, 102 millió fontra csökkent. A csökkenés részben a kínálat fejlesztésére végrehajtott beruházásokból ered, de az okok között szerepeltek a Magyarországon meghonosított törvényi változtatások is, köztük az üzletek vasárnapi zárva tartásáról intézkedő jogszabály, valamint az élelmiszerlánc-felügyeleti díj emelkedése – áll a Tesco szerdai beszámolójában. A cég jelentése megemlíti: az Európai Bizottság jelenleg vizsgálja, hogy e díj összeegyeztethető-e az EU-jogszabályokkal.

A Tesco beszámolója hangsúlyozza ugyanakkor, hogy a magyarországi, csehországi, lengyelországi és szlovákiai érdekeltségek átstrukturálása  befejeződött, az egyes országokban eddig külön-külön működő vállalatirányítási csoportokat a cég egyetlen regionális központba vonta össze. Ettől a lépéstől a Tesco jelentős szinergia-hozadékot vár a beszerzésben, a marketingtevékenységben és az általános piaci működésben, és ezek a megtakarítások lehetővé teszik a fogyasztói termékkínálat fejlesztésére irányuló további beruházásokat a térségben – áll a cég szerdai londoni eredményjelentésében.

A Tesco, amely a brit magánszektor legnagyobb foglalkoztatója 320 ezer alkalmazottal, tavaly rendkívül nehéz, könyvelési botrányokkal is súlyosbított pénzügyi évet hagyott maga mögött.

Tavalyi teljes pénzügyi évét évszázados történetének eddigi legrosszabb eredményével zárta: a vállalat a vártnál sokkal nagyobb, 6,38 milliárd fontos (2700 milliárd forintos) adózás előtti veszteséget jelentett 2014–2015-ről.

A Tesco vezérigazgatója, Dave Lewis már tavaly teljes gazdálkodási fordulatot hirdetett meg. Ennek jegyében a cég – ahogy ez a szerdai jelentésből kitűnik – az év eleje óta 53 veszteséges nagy-britanniai üzletet zárt be. Emellett törölte további 49 új, korábban tervbe vett nagyáruház felépítését, és a múlt hónapban bejelentette, hogy 4 milliárd fontért eladja dél-koreai üzlethálózatát.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.