Túlburjánzott az adórendszer

Varga Mihály bejelentései nem a lényegről szólnak – véli a Magyar Adótanácsadók Egyesületének alelnöke.

Horváth Attila
2015. 10. 03. 4:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Semmilyen különösebb következtetést nem lehet levonni az adóhivatal sorsára vonatkozóan mindabból, ami a napokban jelent meg a magyar sajtóban. Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter bejelentései ugyanis nem a lényegről szólnak – mondta lapunknak a Magyar Adótanácsadók Egyesületének alelnöke.

Vadász Iván azzal kapcsolatban fejtette ki véleményét, hogy a tárcavezető a héten a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) működése kapcsán több változást is bejelentett. Varga az Inforádiónak azt mondta, hogy 2300 embert kell elbocsátani a szervezettől, mert a 23 ezres létszám túl nagy. A Magyar Időknek pedig arról beszélt, hogy a minisztérium szoros időbeli keretek közé szorítaná a hivatal egyes ellenőrzéseit. Az már korábban kiderült, hogy a NAV vezérkara része lesz a Nemzetgazdasági Minisztériumnak (NGM), a mostani alelnökök helyettes államtitkárokként dolgoznának majd a tárca állományában. A januárban életbe lépő adóreform másik eleme, hogy a kormányhivatalokhoz telepítenék az ügyintézést és az elsőfokú eljárások jelentős részét. Ezzel megszűnhetnek a régiós igazgatóságok, és ügyfélszolgálatok nyílhatnak a kormányhivatalokban.

– Az állam valamiért minden olyan információt visszatart, amelyből megtudhatnánk, hogy ezekre a lépésekre miért van szükség. Pedig nem állambiztonsági titkokról van szó. Ez nem korszerű, modern államigazgatás. Lehet arról beszélni, hogy miért nem maradnak a NAV-on belül az első- és másodfokú eljárások, de akkor sem ez a lényeg, ahogy az sem, hogy államtitkárság vezesse-e a hivatalt, vagy sem – jelentette ki az okleveles adótanácsadó.

Vadász Iván hangsúlyozta: nem annyira a NAV irányítási struktúrájának átalakításáról kellene beszélni, hanem inkább arról, hogyan lehetne egyszerűsíteni a túlburjánzott, nem semleges, hanem tudatosan diszkriminatív adórendszert. Szerinte a szisztéma jelenleg olyan bonyolult, hogy a becsületes adózók már leszoktak arról, hogy visszaigényeljék az általános forgalmi adót. A rendszert olyannyira tönkretették, hogy a magyar vállalkozások versenyhátrányban vannak az Európai Unió legtöbb államával szemben. Elképesztően sok a papírmunka, és hatalmas az adminisztrációs teher a hivatalokban. Gyakorlatilag lehetetlen összeszámolni, hány közteher van ma Magyarországon.

– Az adóbevétel 80 százaléka körülbelül ötféle közteherből, a maradék pedig mintegy 60-ból áll össze. Ezeken kellene változtatni, illetve egyszerűsíteni. El lehet gondolkozni azon, hogy mi az, ami valóban javítja a magyar vállalkozások versenyképességét. A bejelentett változtatások azonban arra utalnak, hogy a minisztérium nem érti a fő problémát – mondta lapunknak az alelnök.

Szerinte a leépítések természetesen takarékoskodást jelentenek, de nem tudni, mennyit. Egy jól működő elektronikus rendszer sok embert válthatna ki, de ez egyelőre nincs így. Kijelentette, a NAV nem korszerű, pedig látszólag az egyik legösszeszedettebb szervezetről van szó Magyarországon. A revizorok életpálya-modellje a levegőben lóg, miközben hiányzik a társadalmi és anyagi megbecsülésük – vélte a szakértő.

Az eddigi adatok szerint tejjel, cukorral és étolajjal kereskedve több mint 700 millió forint áfát csaltak el egy cégláncolat tagjai. A NAV munkatársai két telephelyen több mint 1600 hektoliter tejet és több mint 200 tonna cukrot foglaltak le. A gyanú szerint az elkövetői kör 2014 vége óta több mint egymilliárd forint értékben hozott be tejet Szlovákiából, és az árut belföldi vevőknek értékesítette. Közleményük szerint a keddi akció során 15 budapesti és 16 vidéki helyszínen tartottak házkutatásokat. A nyomozók az akciót követően három férfit hallgattak ki gyanúsítottként, az ügyben további gyanúsítások várhatók – közölte a NAV.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.