Uniós gázvezeték épül Lengyelországból a Baltikumba

Ezzel megszűnik a régió függése az orosz gázellátástól.

MTI
2015. 10. 15. 12:42
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„Történelmi eseménynek lehettünk tanúi” – kommentálta az 558 millió euró beruházásról szóló szerződés aláírását Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke. „Sikerült felszámolni a Baltikum energetikai elszigeteltségét, az egyetlen szállítótól való hosszú ideje tartó függését” – tette hozzá.

Jean-Claude Juncker bejelentette, hogy a GIPL (Gas Interconnector Poland-Lithuania) vezeték építéséhez az Európai Bizottság 300 millió euróval kíván hozzájárulni.

A Lengyelország és Litvánia közötti vezetéképítési szerződés aláírásán Jean-Claude Juncker mellett részt vett a lengyel, a lett és az észt miniszterelnök, valamint a litván államfő is.

Taavi Roivas észt miniszterelnök egyebek között arról beszélt, hogy a térségben van még egy ország, mely teljesen egy ország gázszállításától függ. Ez Finnország, amely a napokban jelentette be azt a tervét, hogy szintén csatlakozik a nyugat-európai elosztórendszerekhez.

Az évi 2,3 milliárd köbméter földgáz továbbítására alkalmas GIPL-vezetéket a Gaz-System lengyel és az AB Amber Grid litván gázvezeték-üzemeltető építi. A munkálatok jövőre kezdődnek és 2019-ben fejeződnek be.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.