Vizsgálják a VW-vásárlóknak nyújtott adókedvezményt

A cégnek a hónap végéig tájékoztatást kell adnia a dízelautókkal kapcsolatos adókedvezmény-jogosultságról.

MTI
2015. 10. 07. 19:18
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A bizottság republikánus elnöke, Orrin Hatch és a testület rangidős demokrata szenátora, Ron Wyden a Volkswagen-csoport vezetőihez intézett, szerdán közzétett levelében azt kérte, hogy a cég október 30-ig adjon tájékoztatást a „tiszta égésű” dízel VW-autókkal kapcsolatos adókedvezmény-jogosultságról.

Ahhoz, hogy a vásárlók adókedvezményben részesüljenek az Egyesült Államokban, a gyártóknak igazolniuk kell, hogy a járművek megfelelnek bizonyos üzemanyag-gazdaságossági követelményeknek és a kibocsátási szabványoknak.

 

A spanyol kormány autónként 1000 eurós (313 ezer forint) összeget követel a VW-csoporttól, amellyel az alacsony károsanyag-kibocsátású járművek vásárlását támogatta. A VW-csoport vitatja, hogy fizetnie kellene a hamisítási botrány miatt a spanyol kormánynak – közölte a spanyol ipari miniszter múlt pénteken. A 2012 óta létező PIVE program lényege, hogy aki használt autóját környezetbarát gépkocsira cseréli, az 2000 eurós (626 ezer forint) kedvezményt kap, amelyet a kormány és a bekapcsolódó cégek fele-fele arányban vállalnak.

A két szenátor levelét Matthias Müllerhez a VW vezérigazgatójához és Michael Hornhoz, a Volkswagen USA elnök-vezérigazgatójához intézte.

A képviselőház energiaügyi és kereskedelmi bizottsága csütörtökön tart meghallgatást az ügyben, amelyre beidézték Hornt és több szövetségi környezetvédelmi tisztségviselőt.

Hatch és Wyden levelében rámutatott: a VW 2008-ban igazolta az amerikai adóhatóságnak (IRS), hogy a 2009-es Volkswagen Jetta TDI Sedan és a SportWagen típusú autók vásárlói darabonként 1300 dollárnyi adókedvezményre jogosultak. Más modellekről a cég később állított ki igazolást.

A szenátorok szerint a VW 2010. július 1-jéig legkevesebb 60 ezer darabot adott el környezetbarátnak mondott járművekből, aminek következtében, az igénylők számától függően, az adókedvezmény mértéke jóval meghaladhatta az 50 millió dollárt.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.