VW-botrány: 2,4 millió autó visszahívását rendelték el

Elutasították azt a javaslatot, hogy a tulajdonosok önkéntes alapon vigyék vissza a járműveket.

MTI
2015. 10. 15. 9:03
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„Elrendeltük az autók visszahívását” – közölte a flensburgi közlekedési felügyelet, a Kraftfahrt-Bundesamt (KBA) szóvivője, utalva a Volkswagen önkéntes javításra tett javaslatára.

A német Bild lap értesülése szerint a KBA elutasította a Volkswagen javaslatát arra, hogy az érintett járművek tulajdonosai önkéntes alapon vigyék vissza autóikat a szervizekbe javításra.

Ausztriában – az osztrák közlekedési minisztérium információi szerint – 363 ezer, a Volkswagen-konszern által gyártott dízelautót hívnak vissza.

A visszahívás idejét a németországi intézkedések fényében határozzák meg, az érintett autótulajdonosokat a Volkswagen-importőr, a Porsche Austria értesíti majd. A döntés 180 500 Volkswagen személygépkocsit és 24 400 Volkswagen haszonjárművet, továbbá 72 500 Audi, 54 300 Skoda és 31 700 Seat típusú autót érint.

Az ügyészség szeptember végén indított eljárást a társaság ellen csalás gyanúja miatt.

A Volkswagen az Egyesült Államok Környezetvédelmi Hivatala (EPA) által szeptember 18-án elindított ügyben elismerte, hogy mintegy 11 millió EA189 típusú motorral üzemelő autó a manipuláció révén csak a próbapadon tartja a határérték alatt az emissziós értékeket. Nagyjából 8 millió ilyen autót az Európai Unióban adtak el.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.