A Balatoni Szövetség a főszezonra cserélné adventet

Minderről tárgyalásokat folytatnak az illetékes minisztériummal.

MTI
2015. 11. 03. 19:12
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A szövetség szeretné elérni, hogy a balatoni üzletek az adventi időszak helyett nyáron, és a jogszabályban megengedett 5 helyett 8 választott vasárnap tarthassanak nyitva, hiszen ezzel megoldódna a nyári főszezon kiszolgálása. A BSZ szeretné elérni azt is, hogy a 200 négyzetméternél kisebb üzletekben alkalmazottakat is bevonhassanak a hétvégi munkába megfelelő túlóradíjak ellenében. Minderről tárgyalásokat folytatnak az illetékes minisztériummal.

A szövetség elnöke tájékoztatta a közgyűlést arról, hogy a növekvő igény miatt megvizsgálták annak lehetőségét, hol lehetne a Balatonban a kutyatulajdonosoknak együtt fürödniük kedvenceikkel a kijelölt strandokon, de sem az ÁNTSZ előírásai, sem egyéb jogszabályok nem teszik ezt lehetővé.

Kollár József, a Balatoni Hajózási Zrt. vezérigazgatója arról számolt be, hogy a kikötőfejlesztésekhez, valamint a megemelt vízszint miatt szükségessé vált partvonal-megerősítésekhez egyre sürgetőbb lenne a hajóval történő kőhordás újraindítása, aminek jelenleg több akadálya is van. A BSZ elnöksége vállalta, hogy egyeztetéseket és tárgyalásokat kezdeményez az ügyben az illetékes hatóságokkal, illetve Pálköve vezetésével.

Az elhangzott beszámolók szerint az idei balatoni szúnyogirtás néhány panasztól eltekintve sikeres volt, és a korábbi finanszírozási anomáliák is megszűntek. A BSZ továbbra is kiáll amellett, hogy a balatoni gyérítést a jövőben is maga koordinálja a szakértői csoportjának irányításával.

A balatoni horgászturizmusban óriási lehetőségek rejlenek, de a feltételek nem biztosítottak ennek kiaknázásához – hívta fel a figyelmet Balassa Balázs. Beszámolója szerint a tóparti önkormányzatok között felmérést végeztek arról, hogy melyikük támogatja a bojlis horgászatot a saját üzemeltetésű strandszakaszain. A 14, választ adó településből csak négy támogatta, hét – köztük a két legnagyobb: Siófok és Balatonfüred – egyáltalán nem, három pedig csak horgászversenyeken látná szívesen a bojlis horgászokat.

Szári Zsolt, a Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt. vezérigazgatója a horgászturizmussal kapcsolatos problémák közt kiemelte, hogy kevés a parti horgászhely és a csónakkikötő. A hajók szárazföldön tárolásával és sólyaterek építésével ki lehetne váltani a csónakkikötők egy részét – vetette fel.

A BSZ közgyűlése végül felvette soraiba Kisapátit és Nemesgulácsot, hét régebbi együttműködési megállapodását újrakötötte formai és tartalmi okból, továbbá megszavazta egy új együttműködési megállapodás megkötését a veszprémi Pannon Egyetemmel.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.