Belső vizsgálat: újabb szabálytalanság derült ki

A szén-dioxid-kibocsátás mértékének meghatározására irányuló eljárásban találtak rendellenességeket.

MTI
2015. 11. 04. 1:36
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A közlemény szerint a még zajló belső vizsgálatban áttekintik a dízelmotorokra vonatkozó összes folyamatot és eljárást. Az ellenőrzés közben feltűnt, hogy bizonyos típusok engedélyeztetése során helytelenül határozták meg a szén-dioxid-kibocsátást, és így a fogyasztást is. A helytelen eljárás révén a valóságosnál alacsonyabb szén-dioxid-kibocsátási és üzemanyag-fogyasztási értékeket rögzítettek.

A rendellenesség „túlnyomórészt dízelmotorokat érint” – áll a közleményben. A VW hangsúlyozta, hogy az autók biztonságát nem befolyásolja az ügy. A szabálytalanság nagyjából 800 ezer kocsit érinthet, és kétmilliárd euró nagyságú „gazdasági kockázatot” jelenthet a cégnek, de annak „kiterjedtségét” egyelőre nem lehet megbízhatóan felmérni.

A társaság haladéktalanul kapcsolatba lép az illetékes engedélyeztető hatóságokkal.

Az amerikai hatóságok nemrég derítettek fényt arra, hogy a VW több millió autót látott el olyan szoftverrel, amely érzékelte a mérés körülményeit, és így az autó a teszteken a valóságos nitrogén-oxid-kibocsátás töredékét produkálta, vagyis csalt a vizsgán.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.