Drágábban vehette a gázt az MVM

Húszmilliárdot spórolhatott volna az MVM, ha nem a Garancsi érdekeltségbe tartozó METI-től vásárol.

MNO
2015. 11. 05. 13:03
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az Orbán Viktor bizalmasaként is ismert Garancsi István érdekeltségébe tartozó MET-csoport svájci cégétől, a MET Internationaltől (METI) drágábban vette a gázt az állami tulajdonú Magyar Villamos Művek Zrt. (MVM), mint minden más nyugati partnerétől a 2011 és 2014 közötti időszakban. Ez azokból a szerződésekből derül ki, amelyeket az MSZP frakcióvezető-helyettese, Tóth Bertalan perelt ki – írja a Népszabadság, amely megkapta az iratokat.

Schiffer András LMP-társelnök szerint az energiapiacon tevékenykedő Met Zrt. – amely Svájcban bejegyzett cégeken keresztül is üzletel – is olyan offshore hátterű cég, amelyet a Fidesz véd. Erről bővebben itt olvashat.

A szocialisták szerint százmilliárd forintnál is magasabb összeg landolhatott a MET-csoportnál, ám ezt mind a MET, mind az MVM cáfolta a lapnak. Az MVM a METI-től vett gázt némi haszonnal adta tovább a szintén Garancsi áttételes résztulajdonába tartozó MET Magyarország Zrt.-nek. A szocialisták által most megszerzett szerződések nyomán a lap úgy kalkulál, hogy ha a METI-től a többi nyugati gázszerződés árszintjén vette volna a gázt az MVM, húszmilliárd forintot spórolhatott volna.

Az MVM állítja, a legoptimálisabban használták ki az addig ki nem használt kapacitásokat, a MET-tel való szerződéseket pedig pályázatok előzték meg, így alakultak ki a piaci szinteknek megfelelő árak. Szerintük a gáztarifákat nem lehet összehasonlítani, a Népszabadság szerződéseket is elemző forrása szerint viszont vannak indokolatlanul komoly eltérések.

Az MVM és a MET is azt hangsúlyozta a lapnak, hogy az MVM és az állam jól járt. Az MVM szerint állami veszteségeket kerültek el azzal, hogy a jogaik hasznosításába külsős feleket is bevontak. Ám a bírálók úgy vélik, hogy ha az MVM maga végzi a kormány által ráruházott gázkereskedelmi feladatot, a végül a MET-hez került nyereséget is megtarthatta volna.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.