Drágulással indult a kötelezőkampány

Egy-kétezer forintos köteleződíj-emelkedéssel is számolni kell.

Bodacz Péter
2015. 11. 03. 6:07
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egyértelműen csak az első napok szerződéskötései alapján lehet megmondani a kötelező gépjármű-felelősségbiztosítások (kgfb) átlagdíjainak alakulását, de úgy tűnik, akár 15 százalékot is meghaladó drágulással találkozhatnak az autósok – közölte a Netrisk.hu vezérigazgatója a vasárnap éjfélkor indult kötelezőkampány kapcsán.

Sebestyén László szavai szerint a kampányban biztosítót váltó autósok célja idén is a díjemelés mértékének mérséklése lehet, amit elsősorban kármentes vezetéssel, illetve egyidejű casco- vagy lakásbiztosítás megkötésével járó kedvezménnyel tudnak elérni. Személyautók esetében további jelentős díjcsökkentő tényezőnek számít, ha az ügyfelek az éves díjat egy összegben fizetik be, bankszámláról utalják át, illetve vállalják az elektronikus kommunikációt a biztosítóval. Ezen kedvezmények kihasználásával az eredetileg hirdetett áraknál akár 40-50 százalékkal alacsonyabb éves kgfb-díjat is el lehet érni.

A Netrisk felhívja a figyelmet arra is, hogy a közelmúltban bajba került román Astra biztosító ügyfelei közül 30-40 ezren még mindig nem döntöttek arról, mely társasághoz szerződnek át. Közülük azoknak is érdemes lehet az év végi kampányban kalkulálni és adott esetben váltani, akiknek csak később lenne esedékes az évfordulójuk.

A Biztosítás.hu közleménye szerint a mostani drágulás illeszkedik a két-három éve tartó díjemelési tendenciába, vagyis kismértékű és folyamatos. Számításaik szerint a tavalyelőtti 11 500, majd a tavaly novemberi 12 500 forintos átlagdíjak után az idén már 14 000 forint fölötti nettó átlagtarifákra számíthatnak az autósok. Ez azonban még mindig nem éri el az évközi szerződések 23 ezer forint feletti átlagdíjait. Az online alkuszcég azzal számol, hogy autósonként 1500-2000 forintos éves emelés jöhet, ami még az érintettek „ingerküszöbe alatt” van. A korábbi kampányokban 3000 forint díjnövekmény volt az a határ, amely a legtöbbeket már biztosítóváltásra sarkallt.

A 4,2 milliós magyar járműállományból már csak azok kötelező biztosítása jár le az év végével, amelyekre 2010 előtt kötötték. Az azóta szerzett járműveknél a vásárlástól számítva egy évig tart a biztosítás hatálya, akkortól lehet másik társaságot választani.

A Magyar Biztosítók Szövetsége (Mabisz) honlapján tájékoztatott arról, hogy a biztosítók év közben is módosíthatják kgfb-díjaikat, mindössze annyi a kikötés, hogy azokat 60 nappal korábban kell meghirdetni. Így azoknak a társaságoknak is tegnap kellett meghirdetniük a tarifáikat – saját internetes felületükön, valamint a felügyelet és a Mabisz honlapján –, amelyek jövő év január elsejétől akarnak új díjjal szerződni az ügyfelekkel.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.