Elhunyt gazdákkal levelez a kamara

A halálesetet hivatalos irattal kell igazolni az agrárszervezet számára is.

Tóth László Levente
2015. 11. 06. 6:45
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Először is arra a kérdésre kerestük a választ, miként lehetséges egyáltalán hivatalos levelet küldeni egy elhunyt gazdálkodónak „néhai” megszólítással. Valóban megtörtént ez a sajnálatos eset a vidékfejlesztési programról (VP) szóló kiadvány kézbesítése során – ismerte el megkeresésünkre a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK). Mint kifejtették, a kamarának kiemelt feladata a gazdálkodók tájékoztatása, ezért a VP-kézikönyvet – amely az országban elsőként adott átfogó és hiteles tájékoztatást a programról – valamennyi 3000 STÉ (standard termelési érték) feletti termelési potenciállal rendelkező agrárkamarai tagnak postán ingyenesen eljuttatták. Az ehhez szükséges címlistát a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivataltól (MVH) kérte le a NAK – tájékoztattak.

Mint kiderült, az MVH a saját adatbázisában – a jogutódlás rendezéséig – az elhunyt ügyfeleket úgy tartja nyilván, hogy nevük előtt szerepelteti a „néhai” szót. Erről a kamarai dolgozóknak természetesen tudomásuk volt, ezért a postázásra előkészített címlistából ezeket a személyeket a kiadvány postázása előtt törölték. Ezt a munkát azonban – mivel több mint százezer címről volt szó – nem sikerült hiba nélkül elvégezni, azaz nem lett tökéletes a címlista megtisztítása. A postázáskor ezért sajnálatos módon néhány esetben korábban már elhunyt gazdálkodónak is elküldte a kiadványt a NAK.

Az okozott kellemetlenségért az érintettek szíves elnézését kérték, és kérik ezúton is – hangsúlyozták a kamaránál. Az esetet elemezve felhívták a figyelmet arra, hogy egy családi tragédia kapcsán a kényszerű adminisztrációs feladatok – érthető és tiszteletben tartható okok miatt – nem élveznek prioritást, általános tapasztalat szerint az ügyintézés késve valósul meg. A későbbi félreértések és problémák megelőzése céljából a NAK ezúton is tájékoztatja a hozzátartozókat arról, miként szükséges értesíteni az agrárkamarát a halálesetről.

Azt kérik, hogy ilyen esetben a hozzátartozók telefonon (+36-1/802-6100), levélben (1119 Budapest, Fehérvári út 89–95.) vagy e-mailben ([email protected]) szíveskedjenek felvenni a kapcsolatot az ügyfélszolgálatukkal, illetve küldjék meg számukra az elhunyt hozzátartozó halotti anyakönyvi kivonatának másolatát.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.