Helyi termékeket gyártó munkahely épült Nógrádban

A két szociális szövetkezet összesen százmillió forintból jött létre.

MTI
2015. 11. 01. 14:41
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Nógrádi Palócok Szociális Szövetkezet a program indulásakor, tavaly márciusban tizenegy embert képzett ki a burgonyás, hagymás tésztából készült, darált tepertővel töltött gombóc, a nagygönc gyártására. A nagygönc azóta megkapta a sajátos nógrádi termékeket megillető Nógrádikum címet. A dolgozók és a vezetők újabb recepteken is dolgoztak, így a szövetkezet már grízgaluskát, különböző ízesítésű levesbetéteket, valamint változatos összetételű kroketteket is gyárt. Mint a sajtóközleményben írták, a szociális gazdaság átmenet lehet a közfoglalkoztatás és a nyílt munkaerőpiac között, a szövetkezet dolgozói közül ugyanis többen korábban közfoglalkoztatási programokban dolgoztak. Az érsekvadkerti nagygöncüzem összesen huszonhat hónapig biztosít munkát alkalmazottainak.

Szintén a Társadalmi megújulás operatív program (Támop) keretében valósult meg a faluban a palóc linzert gyártó üzem ötvenmillió forintból, százszázalékos támogatással. Itt is tizenegy hátrányos helyzetű ember kapott lehetőséget, hogy családja közelében vállaljon munkát, megspórolva napi két-három órányi ingázást. A rétsági székhelyű Nógrádi Korona Szociális Szövetkezet sütőüzemében szintén fejlesztették a termékeket, a kézműves gyártású linzer mellett islert, sós süteményeket, lebbencs tésztát és császármorzsát is előállítanak. A dolgozók foglalkoztatását tizennégy hónapig a program biztosította, ezt követően újabb tizennégy hónapig a szövetkezet alkalmazza az embereket.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.