A Nógrádi Palócok Szociális Szövetkezet a program indulásakor, tavaly márciusban tizenegy embert képzett ki a burgonyás, hagymás tésztából készült, darált tepertővel töltött gombóc, a nagygönc gyártására. A nagygönc azóta megkapta a sajátos nógrádi termékeket megillető Nógrádikum címet. A dolgozók és a vezetők újabb recepteken is dolgoztak, így a szövetkezet már grízgaluskát, különböző ízesítésű levesbetéteket, valamint változatos összetételű kroketteket is gyárt. Mint a sajtóközleményben írták, a szociális gazdaság átmenet lehet a közfoglalkoztatás és a nyílt munkaerőpiac között, a szövetkezet dolgozói közül ugyanis többen korábban közfoglalkoztatási programokban dolgoztak. Az érsekvadkerti nagygöncüzem összesen huszonhat hónapig biztosít munkát alkalmazottainak.
Szintén a Társadalmi megújulás operatív program (Támop) keretében valósult meg a faluban a palóc linzert gyártó üzem ötvenmillió forintból, százszázalékos támogatással. Itt is tizenegy hátrányos helyzetű ember kapott lehetőséget, hogy családja közelében vállaljon munkát, megspórolva napi két-három órányi ingázást. A rétsági székhelyű Nógrádi Korona Szociális Szövetkezet sütőüzemében szintén fejlesztették a termékeket, a kézműves gyártású linzer mellett islert, sós süteményeket, lebbencs tésztát és császármorzsát is előállítanak. A dolgozók foglalkoztatását tizennégy hónapig a program biztosította, ezt követően újabb tizennégy hónapig a szövetkezet alkalmazza az embereket.