Kártérítést követel a magyar államtól a portugál kekszgyártó

A DanCake összesen 110 millió euróra tart igényt.

MTI
2015. 11. 04. 16:51
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A portugál cég azért fordult a választott bírósághoz, mert 2006-ban a Fővárosi Törvényszék egy beszállító kezdeményezésére felszámolta a vállalatot annak ellenére, hogy a kevesebb mint 10 ezer eurós lejárt tartozást a DanCake a beszállító felé rendezte, és a hitelezőkkel is megállapodásra jutott a cég megmentéséről. (A DanCake akkori értéken 22 millió eurós beruházást hajtott végre Magyarországon a kilencvenes években, amivel több mint hetven munkahelyet teremtett.)

A cég közölte: az eljárás 2012 és 2015 között zajlott, a pereskedést lezáró végleges ítélettel szemben nincs helye fellebbezésnek, ami a DanCake győzelmét jelenti. A vállalat szerint ez az első alkalom, hogy Magyarország pert veszített a nemzetközi fórumon, így az ítélet fontos mérföldkő abban a folyamatban, amelynek célja a külföldi befektetések védelmének megfelelő biztosítása az országban.

A döntés után az eljárás az utolsó szakaszához ért, most arról döntenek, hogy a portugál vállalat milyen kártérítést kapjon. Ez 2015. október és 2016. október között zajlik, a végső ítélet várhatóan 2017. márciusban lesz.

A DanCake független nemzetközi tanácsadók elemzésére alapozva összesen 110 millió eurós kártérítésre tart igényt az 1997-es befektetésének, valamint a potenciális üzleti haszon elmaradásának kompenzációjaként. Ez tartalmazza a DanCake Portugália közvetett veszteségét, valamint a nyolc évig tartó jogvitából eredő költségek megtérítését is.

Az MTI kérdésére, hogy miért a választott bíróság tárgyalta az ügyet, a cég közölte: erre a Magyarország és Portugália között fennálló kétoldali beruházási egyezmény ad felhatalmazást. A bíróság döntése végleges, nem fellebbezhető, a kompenzációs díj kifizetését az Európai Unió garantálja. Közlésük szerint voltak kísérleteik az ügy megoldására az akkori kormányzattal, amelyek zátonyra futottak, ezt követően nyújtották be kárigényüket az ICSID felé. A kártérítés összegét független nemzetközi jogi szakemberekből álló választott bíróság fogja megállapítani. A cég a felszámolás óta nem tevékenykedik Magyarországon.

A DanCake évi 50 millió euró forgalmat lebonyolító cég a világ második legnagyobb vajaskeksz-gyártója, kekszeket, kétszersülteket és süteményeket gyárt, több mint 80 országba exportál világszerte. Partnerei között van a Lidl, az Aldi, a Walmart, a Tesco, az Auchan és számos más áruház.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.