Központosultak a korrupció lehetőségei

A Transparency International Magyarország szerint az európai uniós projekteket rendszeresen túlárazzák.

MTI
2015. 11. 09. 18:35
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A TI hétfőn Budapesten ismertette Az uniós források korrupciós kockázata Magyarországon című tanulmányát, amelynek bemutatóján Martin József Péter, a szervezet ügyvezető igazgatója elmondta: a magyarországi közbeszerzések 60 százaléka, az állami beruházások mintegy 95 százaléka európai uniós forrásból valósul meg, évente mintegy ezermilliárd forint érkezik az Európai Uniótól Magyarországra. Kijelentette: EU-s támogatások nélkül Magyarországon nem lenne sem növekedés, sem közberuházás.
Nagy Gabriella, a TI közpénzügyi programvezetője hangsúlyozta: az uniós források felhasználásának folyamatában a legkockázatosabb a közbeszerzés szakasza, ott történik a legtöbb szabálytalanság. Emlékeztetett: a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség 2014-es megszűntével a fejlesztések irányítását végző hatóságok a minisztériumokhoz kerültek, a központi koordinációt pedig a Miniszterelnökség látja el.

A tanulmány fontos megállapításának nevezte, hogy ezzel „a korrupció lehetőségei is központosultak”.
A közreadott sajtóanyagban azt írták: a források kezelői felültervezik a pályázatokra szánt pénzt, bőkezűen határozzák meg az elszámolható költségeket, a hatóságok nem érdekeltek abban, hogy szigorúan ellenőrizzék a költéseket. Kállay László, a Budapesti Corvinus Egyetem docense, a TI külső szakértője azt mondta: a korrupció nemcsak erkölcsileg ítélhető el, hanem forrásokat von el fontos fejlesztésekről, és olyan mintát teremt, amely szerint a siker nem a valódi teljesítményen múlik.
Rámutatott: sokszor forrásbőség van az uniós támogatásokból finanszírozott területeken, és a kormányzati kommunikációban jellemző megközelítés, hogy a források felhasználása az egyetlen cél, „a felhasználás hatékonysága alig számít”. A korrupt módon elköltött pénz is segíti ezt a folyamatot, javítja a felhasznált források mutatóját – tette hozzá.

Szinte mindent átszövő korrupciós problémának nevezte a túlárazást, a piacinál magasabb ár alkalmazását az elszámolásokban. Hozzátette: a korrupció „akkor kezdődik”, amikor a kedvezményezettek a beszállítókkal szerződnek. Úgy fogalmazott: a túlárazás „teljesen általános jellemzője a rendszernek”. Kérdésre válaszolva hozzátette: szerinte a 2007 és 2013 között megvalósult mintegy 63 ezer projekt 90 százalékánál történhetett túlárazás. A fontosabb korrupciós technikákat részletezve beszélt az indokolatlanul kiválasztott fejlesztési célokról és azokról a közbeszerzési pályázati kiírásokról is, amelyeknek csak egy preferált ajánlattevő tud megfelelni.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.