Lebontaná a nagybirtokokat a Jobbik és az LMP

„A föld foglalkoztató hatásának bővítése után érdemes hozzányúlni a haszonbérleti szerződésekhez.”

MTI
2015. 11. 12. 16:15
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Erről Magyar Zoltán (Jobbik) és Sallai R. Benedek (LMP) országgyűlési képviselők beszéltek közös sajtótájékoztatójukon, miután az Országgyűlés törvényalkotási bizottsága csütörtökön nem tárgyalta, hanem péntekre halasztotta a vitatott előterjesztés megtárgyalását.

A képviselők beszámoltak arról: zajlanak a tárgyalások a kormányoldal és a két ellenzéki párt között a Győrffy Balázs fideszes képviselő, agrárkamarai elnök által benyújtott, kétharmados támogatást igénylő változtatásról.

Magyar Zoltán kijelentette: pártja akkor tudja támogatni az előterjesztést, ha a Fidesz elfogadja azt a módosító javaslatot, amelyet még korábban Ángyán József egykori fideszes képviselő terjesztett be a 2013-ban elfogadott földforgalmi törvényhez.

Ez birtokmaximumot írna elő és bevezetné a családi összeszámíthatóságot – tette hozzá, megjegyezve: tudomása van arról, hogy fideszes képviselők és családtagjaik az elmúlt egy évben elvégezték az aranykalászos gazda tanfolyamot és „ugrásra észen várják, hogy megvehessék az állami földeket”.

Azt mondta: az eladásra szánt mintegy 380 ezer hektárnyi állami földből legalább 70 ezret szerezhetnek meg uniós állampolgárok törvényesen. Ezzel kapcsolatban szerinte a Fidesz ismét hazudott.

Az LMP-s Sallai R. Benedek a Jobbik egy korábbi, pártja által is támogatott üzemszabályozási törvényjavaslatára hívta fel a figyelmet, amely foglalkoztatási előírásokat tartalmazna. Szerinte csak a kis- és közepes családi gazdaságok kultúrájának megteremtése, a föld foglalkoztató hatásának bővítése után érdemes hozzányúlni a haszonbérleti szerződésekhez.

Elismerte, hogy a korábban jelentős foglalkoztatónak számító állami gazdaságok privatizációja után nevetségesen alacsony haszonbérleti díjakat állapítottak meg, ahhoz azonban nem kívánnak asszisztálni hogy „Simicskát kiszedjék és betegyék helyette Mészáros Lőrincet” – jelentette ki.

A politikus egy parlamenti vizsgálóbizottság felállítására is javaslatot tett annak feltárására, „kik, hogyan lopták szét az állami gazdaságokat”.

Kijelentette azt is: a kormány nemcsak abban hazudik, hogy a föld magyar állampolgárokhoz kerül, de abban is, hogy kis- és közepes gazdálkodók kapnák azt meg. Szerinte egyedüli biztosítékot az jelentene, ha a területek állami tulajdonban maradnának.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.