Lufthansa-sztrájk: ezek az utasok maradnak a földön

Kedden folytatódik a Lufthansa légiutas-kísérőinek pénteken kezdődött munkabeszüntetése.

MTI
2015. 11. 10. 8:03
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A munkáltató azt javasolta, hogy a 19 ezer légiutas-kísérőnek 2000-ről 3000 euróra növelik az egyszeri bónusz összegét, amennyiben a sztrájkolók azonnal felveszik a munkát. A Lufthansa vezetősége ezenfelül 1,7 százalékos béremelésre tett javaslatot januártól, és további 1,7 százalékos növelésre egy év múlva. A sztrájkot meghirdető UFO ágazati szakszervezet szerint mindez kevés.

A munkáltató és a szakszervezet közötti vita részben a korai nyugdíjba menetel és az öregségi nyugdíj feltételeiről folyik. A Lufthansa az újonnan belépőknek továbbra is csak alacsonyabb, a vezető frankfurti tőzsdeindex, a DAX kosarában szereplő cégekéhez hasonló nyugdíjat jelentő feltételeket hajlandó biztosítani. A hétfői sztrájk 929 járatot és 113 ezer utast érintett.

Keddre a Lufthansa 136 járatát törölték. A munkabeszüntetés Düsseldorfban a rövid és hosszú távú járatok mindegyikét érinti. Frankfurtban és Münchenben csak a hosszú távú járatokra vonatkozik. A Lufthansa számításai szerint a sztrájk napi több mint tízmillió euró bevételkiesést okoz.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.