Magasabbak voltak a fogyasztói árak októberben

A legnagyobb mértékben a szeszes italok, dohányáruk drágultak éves összevetésben.

MTI
2015. 11. 10. 9:06
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A legnagyobb mértékben a szeszes italok, dohányáruk drágultak éves összevetésben, ugyanakkor jelentősen csökkent az üzemanyagok ára. A fogyasztói árak január–októberben átlagosan 0,2 százalékkal mérséklődtek az előző év azonos időszakához képest.

A szezonálisan kiigazított éves maginfláció októberben 1,5 százalékra emelkedett a szeptemberi 1,3 százalékról, az előző hónaphoz képest pedig 0,3 százalék volt az egy hónappal korábbi 0,1 százalék után. Mináry Borbála, a KSH főosztályvezetője az adatok ismertetésekor kiemelte: az éves növekedésben szerepet játszott az élelmiszerek árának (1,7 százalék) növekedése. Hozzátette, a háztartási energia árából pedig kikerült már a rezsicsökkentés hatása. (Szeptemberben a villamosenergia még 5,6 százalékkal olcsóbb volt, októberben viszont ugyanannyiba került, mint egy évvel korábban.)

Havi összevetésben is az élelmiszerárak (0,8 százalékos) emelkedése jelent meg a 0,2 százalékos növekedésben – mondta. A ruházati cikkek 2,3 százalékkal drágultak egy hónap alatt. Tavaly októberhez viszonyítva az élelmiszerek ára 1,7 százalékkal emelkedett októberben. Ezen belül az idényáras élelmiszereké – burgonya, friss zöldség, gyümölcs – 17,3, az étolajé 9,6, a tojásé 3,7 százalékkal nőtt. A tejé 9,8, a sajté 8,2, a sertéshúsé 2,5 százalékkal csökkent.

A szeszes italok, dohányáruk átlagosan 3,7, ezen belül a tömény italok 9,9 százalékkal drágultak.
A tartós fogyasztási cikkek ára 1,8, a szolgáltatások 1,7, a ruházkodási cikkek 0,5 százalékkal drágultak.
A háztartási energia ára átlagosan 0,4, ezen belül a palackos gázé 13,9 százalékkal csökkent.
Az egyéb cikkekért 6,3, ezen belül a járműüzemanyagokért 16,5 százalékkal kellett kevesebbet fizetni.
Szeptemberhez viszonyítva az élelmiszerek ára 0,8 százalékkal emelkedett októberben. Ezen belül a cukoré 4,1, a sajté 3,3, a csokoládé és kakaóé 2,4 a tejé 1,9, az idényáras élelmiszereké 1,7, a liszté 1,4 százalékkal nőtt.

A szezonváltás miatt a ruházkodási cikkek drágultak a legnagyobb mértékben, 2,3 százalékkal.
A tartós fogyasztási cikkek ára 0,4, a szeszes italok, dohányáruké 0,3 százalékkal nőtt, a háztartási energiáé nem változott. A szolgáltatások ára 0,2 százalékkal mérséklődött, ezen belül az üdülési szolgáltatásoké 1,3 százalékkal. Az egyéb cikkek ára átlagosan 0,2 százalékkal, ezen belül az üzemanyagoké 1,7 százalékkal csökkent.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.