Magyar bankoknak kedveskedett a Moody’s

Az MFB, az OTP Bank és az OTP Jelzálogbank adósosztályzatainak kilátását javították pozitívra.

MD
2015. 11. 11. 22:50
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Moody’s szerda este Londonban bejelentette, hogy az MFB, az OTP Bank és az OTP Jelzálogbank devizabetéti, illetve adósosztályzatainak kilátását pozitívra javította az eddigi stabilról, a „Ba1/Ba2” sávban mozgó besorolásokat pedig megerősítette.

A hitelminősítő az Erste Bank Hungary hosszú futamú betéti besorolását egy fokozattal, változatlan stabil kilátással „B2”-re, a bank hosszú távú partnerkockázat-megítélési minősítését (CRA) ugyancsak egy fokozattal „Ba2(cr)”-re, alapszintű adósminőség-értékelésének mutatóját (BCA) „caa1”-re, kiigazított BCA-mutatóját „b2”-re javította.

A Moody’s hangsúlyozta, hogy e lépésekhez a magyar szuverén besorolás kilátásának pozitívra javítása vezetett. A hitelminősítő szerint jóllehet a bankok devizabetét-besorolásainak felső korlátot szab a cég által Magyarországra jelenleg érvényben tartott „Ba2” szintű devizabetét-osztályzati országplafon, ám e banki osztályzatok javulhatnak, ha a magyar szuverén besorolás a Moody’s listáján javul, és ha ennek folyományaként a magyar devizabetét-osztályzati országplafon is feljebb kerül.

A Moody’s szerint a kedvezőbb magyar makrogazdasági környezet segíti a magyar bankok hitelkockázati alapmutatóinak javulását, az azonban egyelőre nem valószínű, hogy a bankok hitelprofilja érdemben javuljon. A magyar gazdaságban érvényesülő hitelkondíciók továbbra is nehezek, a hitelek iránti igény gyenge, és magas a bankokat terhelő problémás kintlévőség-állomány – áll a hitelminősítő szerdai elemzésében.

A Moody’s mindazonáltal nemrégiben stabilra javította az addigi negatívról a magyar bankrendszer egészére érvényben tartott kilátását, azzal a várakozásával indokolva a lépést, hogy a magyar bankok működési környezete stabilizálódik a következő 12-18 hónapban a viszonylag erős gazdasági növekedés közepette.

A Moody’s e lépéshez fűzött indoklása szerint a várható javuláshoz hozzájárul az is, hogy változóban van a magyar kormány alapállása a bankszektorral kapcsolatban. A hitelminősítő szerint ennek egyik megnyilvánulása volt az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bankkal (EBRD) idén aláírt memorandum, amely tartalmazza a bankadó fokozatos csökkentésének tervét is.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.