Még olcsóbb is lehetne a gáz?

Budapesten európai uniós szinten nagyon alacsony a villamos energia ára.

Illés József
2015. 11. 07. 9:14
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Uniós szinten a második legolcsóbb főváros volt Budapest a lakossági földgázárak szempontjából októberben, a magyar fővárost csak Bukarest előzte meg – derült ki a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) legfrissebb nemzetközi energiaár-összehasonlításából, amelyet tegnap tett közzé. A hivatal elemzése a 28 európai uniós főváros és Belgrád földgáz- és villamosenergia-árait hasonlítja össze.

A magyar fővárosban a múlt hónapban 3,32 eurócent volt egy kilowattóra földgáz, Varsóban, Zágrábban vagy Pozsonyban ennek több mint másfélszerese, Ljubljanában több mint kétszerese. A legdrágább Stockholm volt, ahol 20,57 eurócentbe került egy kilowattóra földgáz októberben.

A villamosenergia-árak szempontjából a magyar főváros a negyedik legolcsóbb a vizsgált városok közül, 12,04 eurócentbe került egy kilowattóra áram a múlt hónapban. A legolcsóbb Belgrádban volt a villamos energia, 6,24 eurócent, de például a szomszédos Bécsben 19,09 eurócentbe, Prágában 18,99 eurócentbe került egy kilowattóra áram a lakosságnak.

A felmérés szerint az átlagos két keresetből élő magyar háztartások nettó jövedelmük 4,7 százalékát költötték gázra és villamos energiára idén októberben. Magyarország ezzel a rangsorban a 10. helyen áll a vizsgált országok között, több helyet javítva az előző évekhez képest. Tavaly októberben a hatodik, 2013. októberben még a második helyet foglalta el.

Pletser Tamás, az Erste Bank olaj- és gázipari elemzője elmondta: Magyarországon már olyan alacsonyak a hálózathasználati költségek, hogy gyakorlatilag nulla megtérülést biztosítanak a tulajdonosoknak. Így a rendszer igénybevételi tarifái szinte bizonyosan nem csökkennek az elkövetkező időszakban. Az is szinte kizárt, hogy a kormányzat mérsékelné az energiaárak adótartamát. Maga a földgázár azonban lefaragható lenne, mert a gázbeszerzési árak az elmúlt hónapokban 20-30 százalékkal csökkentek az öreg kontinensen.

A szakember elmondta: a nyugat-európai gáztőzsdéken jelenleg 17 euró/megawattórába (hozzávetőleg 196 dollár/ezer köbméter) kerül a földgáz a korábbi 24 euró/megawattóra helyett. Míg az orosz Gazprom árai – országunkat megközelítőleg 70 százalékban az orosz gázcég látja el – a második negyedévben mért 251 dollár/ezer köbméteres árszintről ezer köbméterenként 200 dollár körüli szintre esett. A belföldi fogyasztói gázdíjakat ugyancsak nagymértékben meghatározó forint–dollár árfolyam viszont kedvezőtlenül alakult, a dollár ma már 290 forintba kerül az év eleji 280 forint helyett. Ennek ellenére azonban mégis lehetséges lenne a lakossági gázárak további csökkentése – véli az elemző.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.