Nagyot futott a hazai ipar

Szeptemberben a termelés volumene 7,8 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit.

MTI
2015. 11. 06. 8:21
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A dízelbotránynak nem volt hatása a szeptemberi adatokra – mondta Schindele Miklós, a KSH főosztályvezető-helyettese az adatok ismertetésekor kérdésre válaszolva. Az előző hónaphoz viszonyítva a szezonálisan és munkanaptényezővel kiigazított ipari kibocsátás 2,9 százalékkal nőtt szeptemberben. A termelés az év első kilenc hónapjában 6,7 százalékkal haladta meg az előző év azonos időszakáét.

A magyar ipar trendszerűen növekszik az utóbbi két évben, a 7,8 százalékos szeptemberi növekedés jelzi, hogy továbbra is lendületben van – mondta a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) belgazdaságért felelős helyettes államtitkára pénteken az állami csatornán.

Lenner Áron Márk a Központi Statisztikai Hivatal pénteken reggel közzétett ipari termelési adataira reagálva kiemelte, hogy a feldolgozóipar különböző ágazatai kiegyensúlyozottan bővülnek a járműipar vezérletével, a felzárkózó gyógyszeriparral és gumiiparral.

A kormányzat célja, hogy 2020-ra az ipari termelés 30 százalékát adja a nemzeti összterméknek, az európai uniós cél 20 százalék, amelyet Magyarország már teljesített – jelentette ki a helyettes államtitkár.

Hozzátette: a GDP-n belül nagy részarányt képviselő ipar azt is mutatja, hogy megalapozott gazdasági bővüléssel állunk szemben, válságálló, tényleges munkahelyekre alapozott növekedésről van szó.

Szeptemberben visszatért az ipar lendülete az MTI-nek nyilatkozó makrogazdasági elemzők szerint. Az ipari termelés növekedése a Takarékbank szerint az idén kissé meghaladhatja a 7 százalékot, míg az ING 6,2 százalékos bővülést vár. Suppan Gergely, a Takarékbank elemzője az MTI-hez eljuttatott kommentárjában kiemelte: a várakozásokat lényegesen meghaladva 7,8 százalékkal nőtt az ipari termelés szeptemberben az egy évvel ezelőttihez képest, míg szezonálisan és munkanaphatással kiigazítva 2,9 százalékkal emelkedett augusztushoz képest. Az adatok azt igazolják, hogy a nyári szünet után visszatért a termelés korábbi lendülete – mutatott rá.

Balatoni András az ING Bank vezető elemzője szerint a nyári gyengébb hónapok után várható volt a termelés szeptemberi meglódulása. Ezt a szeptemberi beszerzésimenedzser-index (BMI) 55 pont feletti szintje is jelezte, ami jóval a növekedési küszöbérték felett van. Jó hír a magyar iparnak, hogy a BMI októberben is nagyjából változatlan, így az október is jól fog sikerülni az ágazatban – tette hozzá. A vezető elemző idén a termelés 6,2 százalékos bővülését várja.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.