Szijjártó szerint lemaradtunk

Globális verseny zajlik gazdasági téren, ebben a versenyben Európa lemaradt a miniszter szerint.

MTI
2015. 11. 06. 18:27
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Magyarország szorgalmazza, hogy az Európai Unió gyorsítsa fel és minél előbb zárja le a szabad kereskedelmi megállapodásról szóló tárgyalásokat olyan jelentős ázsiai partnerekkel, mint Japán, Szingapúr, Vietnam és Malajzia – mondta a külgazdasági és külügyminiszter az Ázsia–Európa-Találkozó (Asem) tizenkettedik külügyminiszteri szintű tanácskozását követően. Közölte, eddig egyedül Dél-Koreával sikerült lezárni az uniónak a szabad kereskedelmi tárgyalásokat, az egyezmény életbe lépése a jövő évtől várható.

A külgazdasági és külügyminiszter hozzátette: Magyarország indítványozta, hogy az unió kezdje meg a szabad kereskedelmi tárgyalásokat a Fülöp-szigetekkel, valamint indítsa újra a tárgyalásokat Indiával.

„Ha nem vagyunk képesek arra, hogy ezekkel a jelentős ázsiai országokkal szabad kereskedelmi megállapodásokat kössünk, akkor végleg le fogunk maradni az ázsiai gazdaságokkal való együttműködési versenyben”

– tette hozzá a tárcavezető. A gazdasági kérdések mellett a migrációs válságról is tárgyaltak a külügyminiszteri tanácskozáson. A luxemburgi soros elnökség részéről elhangzott, hogy a szolidaritásnak és a felelősségnek kell vezérelnie az uniót a bevándorlási válság kezelésében.

Szijjártó Péter kifejtette, ezzel szemben sokkal inkább a bénultság és a képmutatás jellemezi a közösséget. Hozzátette: több uniós tagország a legalapvetőbb európai szabályokat sem tartja be, így például a dublini és a schengeni szerződést sem.

„Szeretnénk elkerülni, hogy a 21. századi Európában természetessé váljon az, hogy bárki feljogosítva érezze magát arra, hogy ott és akkor lépje át a határokat illegálisan, ahol és amikor éppen akarja”

– húzta alá, s úgy vélekedett, Európának vissza kell szereznie a saját határai feletti ellenőrzés képességét.

A Külgazdasági és Külügyminisztérium tájékoztatása szerint Szijjártó Péter az Ázsia–Európa-találkozó programja keretében pénteken megbeszélést folytatott Vidzsaj Kumar Szingh indiai külügyi államminiszterrel a Magyarországra irányuló indiai befektetések ösztönzéséről. Egyeztettek egy kis- és közepes vállalkozások közötti együttműködést támogató alap létrehozásáról, új légügyi megállapodás kötéséről, valamint indiai nukleáris szakemberek képzéséről – közölte a szaktárca.

A minisztérium közleménye szerint tavaly Indiából érkezett a legtöbb beruházás Magyarországra az ázsiai térségből, idén pedig az SMR-csoport és a Tata Consulting Services teremt több száz új munkahelyet.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.