Tizenötezer munkahelyet szüntet meg a brit bank

Sokat veszített a harmadik negyedévben a Standard Chartered, ezért strukturális átalakításra készül.

LD
2015. 11. 03. 14:27
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Körülbelül 5,1 milliárd dollárnyi tőke megszerzésére számít 2018-ig a Standard Chartered, hogy jobban tudjon működni a jövőben – számolt be róla a BBC. Nagyjából hárommilliárdos részvénykibocsátás fogja lefedni az újraszervezés költségeit, míg a többi pénz a bank mérlegének erősítésére fog menni. Az átalakítást azután jelentették be, hogy a Standard Chartered csalódást keltő adózás előtti veszteségről számolt be a harmadik negyedévre vonatkozólag.

A szeptemberig tartó három hónapban ugyanis 139 millió dollárt veszítettek, miközben tavaly ugyanekkor még 1,5 milliárd dolláros profittal számolhattak. A bevétel 18,4 százalékkal, 3,68 milliárd dollárra esett, a rossz kölcsönök miatti veszteség pedig a duplájára, 1,23 milliárd dollárra ugrott a negyedévben.

A munkahelyek megvágása az újrastrukturálás része, aminek 2018-ig kell végbemennie. Erről eddig bővebben nem nyilatkozott a bank, de valószínűleg üzletek értékesítéséről is szó lehet, amelyek összességében 86 ezer embert foglalkoztatnak.

Bill Winters már a stratégia áttekintését is ígérte, amikor még júniusban vezérigazgatóvá lépett elő. Új menedzsmentet is helyezett a cég élére már a következő hónapban, az elemzők pedig már ekkor arra számítottak, hogy plusztőkét hoznak be, hogy kiegyensúlyozzák a bank mérlegét. Winters elmondta azt is: egy agresszív és döntő lépésről van szó annak érdekében, hogy a bank pénzügyi alapját sikerüljön hosszú távra kiegyensúlyozni.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.