Tovább dagad a mézbotrány

Az OMME szerint mindegyik külföldön bevizsgált minta hamisítvány volt.

Tóth László Levente
2015. 11. 04. 8:05
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az Országos Magyar Méhészeti Egyesület (OMME) által kezdeményezett külföldi akkreditált laborvizsgálatok során az eddig beérkezett több mint tucatnyi keverék anyagminta kivétel nélkül kínai mézet tartalmazott, illetve hamisított méznek bizonyult – mondta lapunknak Mészáros László, az OMME elnöke. Kifejtette: szeptembertől akkreditáltak egy új, magas szintű laborvizsgálati eljárást, ami több mint harminc komponenst vizsgál egy időben, nagyon gyorsan. Ez a humángyógyászatban használatos NMR, a mágneses rezonanciavizsgálat. Ezzel az új eljárással vizsgáltatták be most az elismert külföldi laborokban az ominózus anyagokat.

Az elnök emlékeztetett, hogy eddig a keverék mézek tekintetében jobb keverési arányokról volt tudomásuk. Az új vizsgálatokból nemcsak az derült ki, hogy a keverékekhez csak kínai mézet használnak fel, hanem az is, hogy sokkal nagyobb arányban van jelen bennük a távol-keleti méz, mint azt eddig gondolták. Pedig a „kínai méznek” nevezett anyag valójában iparilag előállított termék, közvetlen fogyasztásra nem is ajánlott, sütni lehet vele, mert édesítőanyag, de nem méz. Nincsenek benne vitaminok, illetve semmi olyan, ami miatt a vásárló a mézet választja. „Ezt az ipari anyagot azért javítják fel elenyésző arányban valódi mézzel, hogy valami aromája azért a keveréknek is legyen, ami egyértelműen a fogyasztó becsapása” – hangsúlyozta Mészáros László.

A magyar méhészek a fentiek miatt meg kívánják mozgatni európai uniós egyesületi kapcsolataikat, és megpróbálják elindíttatni a vizsgálatokat másutt is. El szeretnék érni továbbá, hogy hamis terméket a kereskedők ne forgalmazzanak. Emlékeztetett arra, hogy a termékek között a már korábban is emlegetett Klenáncz József egyéni vállalkozó neve mellett előkerült például az Alba Méz Kft. méze is. – Megvizsgáltak több mint száz magyar méhészt is, de azok nem voltak érintettek – tette hozzá.

„Figyelembe kell venni azt is, hogy nem csak magyar mézzel javítják fel a kínait” – hangsúlyozta az OMME elnöke –, Németországból szintén érkezik importméz, ami ugyanúgy „pancsolt”, mint amit a hazai piacon korábban találtak. Az OMME elnöke szerint a friss vizsgálatok alapján egyértelműen kiderül, hogy a fogyasztókat megtévesztik mézügyben. „Ennek véget kell vetni” – szögezte le, hozzátéve, hogy közjegyző jelenlétében végigmennek az üzleteken; ha kell, Ausztriában, Németországban is. Az OMME-nek ugyanis feltett szándéka, hogy ezt az ügyet felgöngyölítse, nemcsak Magyarországon, de egész Európában.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.