Tovább gyorsulhat a magyar ipar

Az ipari termelés volumene 7,8 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit.

MTI
2015. 11. 12. 8:48
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) csütörtökön közzétett részletes jelentése, az ipari termelés volumenével kapcsolatban megegyezik a november 6-án kiadott első becslésével. A KSH akkor is arról számolt be, hogy idei, szeptemberi számok alapján az ipari termelés mennyisége 7,8 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit. Az ipari export 9,3 százalékkal meghaladta a tavaly szeptemberit. Az ipar belföldi értékesítése 1,3, ezen belül a feldolgozóiparé 5,3 százalékkal nagyobb volt, mint egy évvel korábban. Augusztusban is jelentős, 6,2 százalékos volt a termelés növekedése. Szeptemberben az előző hónaphoz képest 2,9 százalékkal nőtt az ipar kibocsátása a szezonálisan és munkanaptényezővel kiigazított index alapján.

Az utolsó negyedévben tovább gyorsulhat a magyar ipar növekedése, így az ágazat az idén jelentősen hozzájárul majd a bruttó hazai termék (GDP) bővüléséhez – erről Lenner Áron Márk, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) belgazdaságért felelős helyettes államtitkára beszélt csütörtökön az M1-en.

A KSH további közzétett jelentése szerint az előző hónaphoz hasonlítva az építőipar termelése 8,3 százalékkal nőtt a szezonálisan és munkanappal kiigazított adatok szerint. A termelés mindkét építménycsoportban emelkedett, az épületek építése 6,0 az egyéb építmények építése 9,9 százalékkal haladta meg a tavaly szeptemberit. A megkötött új szerződések volumene 16,0 százalékkal emelkedett szeptemberben, ezen belül az épületek építésére kötött szerződéseké 34,9, az egyéb építmények építésére vonatkozó új szerződéseké 3,1 százalékkal.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.