Elszabadulhatnak az árak

Drasztikus drágulás várható néhány év alatt a munkabérek emelkedése miatt.

MNO
2016. 07. 29. 9:22
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Négy-öt év alatt akár 20-25 százalékos árnövekedés is lehet a kiskereskedelemben – írta pénteki számában a Népszabadság, információja szerint erről Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter beszélt egy május közepén tartott zárt ajtós egyeztetésen. A Nemzetgazdasági Minisztérium valótlannak nevezte, hogy Varga ilyet mondott volna. A Népszabadság a tanácskozás egyik résztvevőjének beszámolójára hivatkozik, aki szerint a tárcavezető ezt a Versenyszféra és a Kormány Állandó Konzultációs Fórumán (VKF), egy a bérekről szóló megbeszélésen vetette fel.

A lap kalkulációi szerint viszont egyáltalán nem ördögtől való a felvetés, mivel kimagasló ütemben nő a keresetek vásárlóértéke, arról nem beszélve, hogy a foglalkoztatottak száma is folyamatosan bővül, közmunkásokkal együtt meghaladja a 4,3 millió főt, ezzel is erősítve a vásárlóerőt. Mindezt összevetve azzal, hogy a kiskereskedelmi hálózatok már krónikus munkaerőhiánnyal küzdenek – a bejelentett jelentős béremelések ellenére is –, nem nehéz megjósolni, hogy költségeik növekedését előbb-utóbb csak az árak emelésével tudják majd kompenzálni, érvel a cikkíró. Ezért egyáltalán nem elképzelhetetlen középtávon az évenkénti 4-5 százalékos áremelkedés a kiskereskedelemben.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.