Folytatódik a dinnyecsata

Ellenőriznek a hatóságok, de a piacon szabad az árazás.

Tóth László Levente
2016. 07. 29. 9:48
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Elengedték a rendőrök ifjabb Pócs János dinnyetermelőt. A fideszes honatya fia azzal került be a hírekbe, hogy dinnyét vágott a földhöz a budaörsi Tesco áruház előtt a termelők szerdai demonstrációján. Még mindig nem kizárt, hogy garázdasággal meggyanúsítják – mondta Pócs János lapunknak. A képviselő hangsúlyozta: elgondolkodtató, hogy Magyarországon ma úgy gondolják, ha tisztességtelen piaci magatartás miatt bármelyik áruházlánccal szemben a termelők érdekeit védi valaki, azt bilincsben kell elvinni – függetlenül attól, hogy ez esetben éppen a fiáról van szó.

– A Tesco 2012 decemberében stratégiai megállapodást kötött a kormánnyal, ami aligha jelentheti a hazai beszállítók érdekeinek semmibe vételét. Egyes áruházakban a túl nagy készlet miatt a nap végén egy-két órára leáraztak dinnyéket – állították lapunknak a Tesco sajtóosztályán. Kifejtették: az „árleütés” bevett kiskereskedelmi gyakorlat a már megvásárolt, gyorsan romló készletekre, és semmi köze az akciós árhoz. Hangsúlyozták: 99,5 százalékban magyar dinnyét árulnak, és évi nyolcmillió kilogrammot visznek ki a visegrádi országokba az itt termelt gyümölcsből.

A Földművelésügyi Minisztérium (FM) minden tisztességes termelői ár elérésére irányuló kezdeményezést támogat – válaszolta a tárca sajtóirodája lapunknak arra a kérdésére, hogy tesz-e valamit a kormány a magyar dinnyetermelők érdekében.

Az FM felhívta a figyelmet arra, hogy Magyarország versenyjogi szabályozása alapján tilos az árkartell, piacgazdaságban pedig a dinnye ára hatóságilag nem szabályozható, a Gazdasági Versenyhivatal pedig nem tárt fel visszásságot, amikor azt vizsgálta, felmerülhet-e tiltott ármegállapodás gyanúja a dinnyepiacon. A dinnyepiac vizsgálata a kormányhivataloknál idén is kiemelt feladat, és a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) is ellenőrzi a tisztességtelen forgalmazói magatartás tilalmáról szóló törvényben foglaltak betartását a multiknál és a nagykereskedőknél is. A nagykereskedelemben célzott nyomonkövetési vizsgálatokat is végeznek a feketekereskedelem kiszűrésére, és a tisztességtelen kereskedői felvásárlói árazás ellen.

A dinnyeellenőrzés mind a Nébihnél, mind a kormányhivataloknál jelenleg is zajlik, egyidejűleg, egymással összehangoltan több vizsgálatot folytatnak – tudtuk meg a Nébihtől. Ezek kiterjednek az élelmiszer-biztonsági és minőségi szempontokon túl a nyomon követhetőségre, az eredetre, az esetleges hamisítás felderítésére, a beszerzési ár alatti értékesítés megvalósulására is. A kormányhivatalok a nyári élelmiszerlánc-ellenőrzés során is vizsgálják a dinnyét, eredmények augusztus első felében várhatók.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.