Fiatal munkaerőből sincs elég

A hiány miatt a diákszövetkezetek is egyre gyakrabban élnek a munkaerő-kölcsönzés nyújtotta lehetőséggel.

Bodacz Péter
2016. 09. 10. 13:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Csaknem 130 ezer diákszövetkezeti munkavállalót érint az a jogszabályi változás, amelynek eredményeként a rendszeren belül munkát vállaló fiataloknak is jár fizetett szabadság – mondta lapunknak a Magyarországi Diákvállalkozások Országos Érdekképviseleti Szövetségének (DiákÉSZ) főtitkára. Simon Balázs szavai szerint a terület szabályozása szeptember elsejétől már nem a munka törvénykönyve, hanem a szövetkezeti törvény alá tartozik, a változás miatt pedig az összes szerződéses partnerrel új megállapodásokat kell kötni az idei év végéig. Ebben kell rögzíteni egyebek között azt is, hogy 13 ledolgozott nap után egy pihenőnap jár. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy a diák munkavállalók több pénzt fognak keresni.

Simon Balázs tájékoztatott arról, hogy krónikus munkaerőhiány jelentkezik a diákszövetkezetnél is: egyre több vállalat nyitott arra, hogy olyan rugalmasabb foglalkoztatási módok irányába mozduljanak, mint a munkaerő-kölcsönzés. Kedvező fejlemény az is, hogy a munkaadók – legalábbis a fővárosban és vonzáskörzetében vagy Nyugat-Magyarországon – már nem óránként bruttó 600 forint körüli minimálbért kínálnak, hanem 750-800 forintért keresnek munkaerőt. De a fizetés akár 1000-1200 forintot is elérhet azon munkák esetében, ahol nyelvtudásra és számítógépes ismeretekre van szükség. A DiákÉSZ főtitkára kitért arra is, hogy legnagyobb számban az ipari jellegű betanított, valamint a kereskedelmi munkákra alkalmaznák a diákokat; folyamatos az igény az áruszállító és polcfeltöltő feladatkörökre, de sokan találnak állást telefonos ügyfélszolgálatokon is, emellett vidéken népszerűek a mezőgazdasági idénymunkák. A diákfoglalkoztatás terén jelentősebb változás, hogy idén szeptembertől lehetőség nyílik a fiatalokat szakmai gyakorlat formájában alkalmazni, amit elismer a képző intézmény, ráadásul magasabb bérezést is jelent.

Mint arra a szakember felhívta a figyelmet, a fiatal munkavállalóknak érdemes nagyon körültekintően, szülői segítséget igénybe véve áttekinteni a munkaszerződéseket. Fontos tisztázni az alapvető feltételeket, amelyek rögzítik az adott tevékenység jellegét, a munkavégzés helyét, valamint a bérezést.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.