169 évet is kaphat a Volkswagen menedzsere

Egy hete még szabadságon volt, ma már a börtönben ül a Volkswagen egyik vezetője.

MNO
2017. 01. 13. 8:23
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egy hete még szabadságon volt, ma már a börtönben ül a Volkswagen egyik vezetője, akit az FBI Floridában tartóztatott le. Ezzel hatra emelkedett a dízelbotrányba keveredett német autógyártó konszern letartóztatott alkalmazottainak a száma. A Die Welt beszámolója szerint a német férfit óvadék ellenében sem hagyhatja el az előzetest, mivel a hatóságok attól tartanak, hogy Európába menekülne. A Volkswagen menedzserét legrosszabb esetben 169 év börtönbüntetésre is ítélhetik az amerikai környezetvédelmi szabályok megsértése miatt. Emellett azzal is vádolják, hogy megpróbálta a botrányt eltussolni, és bizonyítékokat semmisített meg.

Pedig jó indult az idei év a Volkswagennek az Egyesült Államokban, miután megállapodás született az amerikai hatóságokkal. Ennek értelmében a gyártó újabb, 4,3 milliárd dolláros bírság megfizetését vállalata. Ezzel együtt a német konszern tengerentúli büntetése már meghaladja a 23 milliárd dollárt. A büntetés még nagyobb lenne, ha a cég nem költött volna eddig már 11 milliárd dollárt az érintett autók ügyében.

A Volkswagen 2015 szeptemberében kénytelen volt elismerni, hogy egy titkos szoftver segítségével hamisította meg autók százezreinek kibocsátási mutatóit. Így tesztelés közben kedvezőbb légszennyezési mutatókat produkáltak az autók, mint a valóságban, az utakon. Világszerte több mint tizenegymillió gépjármű emisszióját hamisították meg a módszerrel.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.