A terror miatt kevesebbet nyaralunk

A terror átrendezte a magyar utazási piacot, Törökországba, Egyiptomba és Tunéziába is kevesebbet járunk nyaralni.

MNO
2017. 01. 12. 8:43
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Tavaly érezhetően csökkent a forgalom a magyar turisták által kedvelt tengerparti nyaralások célországaiban, ami némileg átszabta a hazai utazási irodák piacát – számolt be róla a Világgazdaság.

A kedvezőtlen geopolitikai helyzet, leginkább a terrorfenyegetettség és a menekültválság nyomta rá a bélyegét a 2016-os utazási piacra – mondta a lapnak Molnár Judit, a Magyar Utazási Irodák Szövetségének (MUISZ) alelnöke. Eget rengető változások nem történtek, irodák se mentek csődbe, de a magyarok által kedvelt tengerparti nyaralások népszerű desztinációi, Törökország, Egyiptom és Tunézia esetében csökkent a forgalom. A legjobban még 2015-ben is a törökországi nyaralások mentek, mivel az ottani rendkívül kedvező ár-érték aránnyal más célpont nehezen tud versenyre kelni. Ám a török puccskísérlet és a terrorcselekmények elvették a magyar utazók kedvét – annak ellenére, hogy a tengerpartot nem érintették az események –, és 2016-ban ötödére esett vissza a magyar utasforgalom.

Hozzátette, a magyarok utazási kedve ugyanakkor töretlen, amit jól mutat a tengeri hajóutak dinamikus forgalomnövekedése is. Az elmúlt években egyre több magyar próbálta ki ezeket, folyamatosan élesedett a verseny a hajótársaságok között, így már akár egy tengerparti nyaralással is vetekedő áron elérhetővé váltak.

A lap a Turizmusonline.hu adataira hivatkozva hozzátette, Magyar Kereskedelmi Engedélyezési Hivatal adataiból az látszik, átrendeződik a forgalom. A nem charteres utazásszervezők többsége ugyanis növekedésre számít az idén, hiszen a tavalyi visszaesést követően 2017-re az ötven legnagyobb iroda összesen 5,3 milliárd forint vagyoni biztosítékot igazolt a tavalyi nem egész 4 milliárd után.

– Miközben sokan szervezik önállóan az interneten keresztül a nyaralásukat, az utazási irodáknak korántsem csak az idősebb generációk jelentik a stabil ügyfélréteget – magyarázta Molnár Judit. A körutazások, a kulturális programutak és a távoli, egzotikus nyaralások lebonyolítását a fiatal tehetős középrétegben is sokan bízzák utazási irodákra, mivel nincs idejük azok megszervezésére, és a biztonság is fontos szempont számukra.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.