Az aranytartalékkal „játszanak” Matolcsyék

Először úgy tűnt, mintha hirtelen elköltöttek volna 110 millió eurót.

MNO
2017. 01. 06. 13:11
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A november végi 110 millió euróról (34 milliárd forint) nullára esett december végére a Magyar Nemzeti Bank nemzetközi tartalékain belül a monetáris aranytartalékok szintje, ilyen esetre az 1998 óta elérhető idősor szerint nem volt még példa – írja a Portfolio. A piaci árfolyamok alapján ez nem volt túl jó időzítésű, mivel tízhavi mélyponton, 1150 dollár körül járt az árfolyam – teszik hozzá.

A pénteken közzétett december végi adatok szerint 767 millió euróval 24,384 milliárd euróra estek Magyarország nemzetközi tartalékai, ez szeptember vége óta – amikor 23,661 milliárd eurón álltak, ami hétéves mélypontot jelentett – a legalacsonyabb. A tartalékok összetevőit vizsgálva szembetűnő, hogy a monetáris aranytartalékok a november végi 110 millió euróról nullára estek – olvasható a cikkben.

Később az MNB sajtóosztálya közölte, hogy a jegybank „nem adta el az aranytartalékot”, hanem a derivatív ügyleten keresztüli befektetés miatt egy másik soron bukkant fel a friss mérlegben. A Portfolio azt írja, az MNB oldalán elérhető a november végi részletes aranytartalékbontás, melyből kiderül, hogy „nem allokált aranyszámlákon” volt a 110 millió eurónyi tartalék, és ezek szerint ez esett nullára december végére. Arra következtetnek, hogy az MNB csereügyletet kötött az aranytartalékra, amelyért devizát kapott, és ez a devizakövetelések során szerepel: 23,978 milliárd euró. A lapnak az MNB később megerősítette, hogy valóban csereügylet keretében került ki az aranytartaléksorról a 110 millió eurónyi tétel, és vissza is fog oda kerülni.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.