Mégis megvan a jegybanki aranytartalék

Nem tűnt el a Magyar Nemzeti Bank aranytartaléka, csak más könyvelési soron tartják nyilván.

Hajdú Péter
2017. 01. 06. 13:11
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Mégsem tűnt el a Magyar Nemzeti Bank maradék aranytartaléka, hogy azt a Portfolio hírül adta ma délelőtt. A jegybank közleménye szerint mindössze annyi történt, hogy másutt tartották nyilván az aranykészletet, mint korábban. A Magyar Nemzeti Bank magyarázata szerint az az eltérés oka, hogy derivatív ügyleteken keresztül is történhet az arany befektetése, amely a statisztikai elszámolás sajátosságaiból fakadóan a jegybankmérleg másik során jelenik meg, ahogy ez most is történt. A Portfolio kérdésére a jegybank megerősítette, hogy egy swapügylet keretében került ki az aranytartalék sorról a 110 millió eurónyi tétel, ami vissza is fog oda kerülni. (A swapügylet lényege, hogy oda-vissza vásárlás történik, általában valamely devizában, ez esetben aranyban. Az eladás azonnal történik a napi árfolyamon, majd egy előre meghatározott időpontban és árfolyamon megtörténik a visszavásárlás.)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.