Milliárdokat buktak a baromfitartók

A feldolgozók remélik, hogy üzemi kiesésük után ők is kapnak kompenzációt.

MNO
2017. 01. 09. 8:39
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Meghaladhatja a hat és fél milliárd forintot az a kárérték, amely a madárinfluenza miatt érte a baromfiágazatot – írja a Világgazdaság.

Bárány László, a baromfitartással és feldolgozással foglalkozó Master Good cégcsoport elnöke közölte: az állatok kötelező levágása miatti kártalanításon kívül a baromfitermelők, a tenyésztők és várhatóan az exportáló feldolgozók is számíthatnak különböző mértékű kompenzációra a magyar kormánytól a madárinfluenza okozta veszteségek enyhítésére. Kiemelkedően fontosnak nevezte, hogy azok az üzemek is kapjanak támogatást, amelyek a kialakult helyzet miatt akár 3-5 hónapig a szokásos vágómennyiség 20-40 százalékát vagy még ennél is kevesebbet tudják csupán feldolgozni.

A törvényben nem szabályozott körben történő esetleges kártalanításról még zajlanak a tárgyalások a Baromfi Terméktanáccsal, a részletekről további egyeztetések szükségesek – közölte a lap megkeresésére a Földművelésügyi Minisztérium. A tárca tájékoztatása szerint állományfelszámolásra eddig több mint kétszáz állattartó helyen került sor, ahol több mint 2,4 millió állatot tartottak. A madárinfluenza-járvány eddigi közvetlen költségei meghaladják a 3,3 milliárd forintot, amelyből az állattartók kártalanítása több mint 2,7 milliárd forintot tesz ki.

Bárány László úgy fogalmazott, a mostani madárinfluenza-megbetegedés, különösen az Alföld középső két-három megyéjében, felért egy szőnyegbombázással. Ebből szerinte az is következik, hogy kormányzati és európai uniós segítség nélkül az ágazat nem lesz képes kigazdálkodni a körülbelül 6,5 milliárd forintos közvetlen és közvetett károkat.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.