Mit kezd egy külföldön élő magyar az Erzsébet-utalvánnyal?

Majd ha hazalátogatnak, beváltják. Rétvári Bence válaszolt.

MNO
2017. 01. 13. 16:39
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Csütörtökön mesélt el egy abszurd történetet az RTL Híradója arról, hogy a magyar kormány 32 550 külföldön élő magyar nyugdíjasnak is elküldte az Orbán Viktor karácsonyi ajándékaként emlegetett 10 ezer forintos Erzsébet-utalványokat, amelyet 71 országba adtak fel, ám a külföldön élő nyugdíjasok nem tudják fizetőeszközként használni.

A szocialista Korózs Lajos meg is kérdezte (pdf itt) az Emberi Erőforrások Minisztériumát, hogy mihez kezd egy Amerikában élő nyugdíjas a magyar Erzsébet-utalványokkal?

A válasz nem váratott sokat magára, Rétvári Bence szerint a külföldön élő személyek – saját célra – a magyarországi tartózkodásuk idején tudják az egyszeri juttatásként biztosított Étkezési Erzsébet-utalványt felhasználni. Az államtitkár szerint mivel a kormányrendelet nem tett különbséget a belföldi lakcímmel rendelkező és azzal nem rendelkező személyek között, mindenkinek küldtek utalványt.

Mintegy 380 millió forintért – amit a magyar adófizetők „finanszíroztak”.

Rétvári szerint csak a postázás 52 233 750 forint volt, a külföldre küldött Erzsébet-utalványok értéke pedig 325,5 millió forint volt. 

Azt már nem Rétvári Bence teszi hozzá, hogy ha a külföldön élő nyugdíjasok 2017. december 31-ig nem látogatnak haza, akkor ugrik a karácsonyi ajándék, ugyanis ez év végéig lehet csak felhasználni.

Lázár János csütörtöki kormányinfóján beszélt arról, hogy a Magyar Posta 2,6 millió Erzsébet-utalványt kézbesített, darabonként 400 forintért. A nyugdíjasok 1,5 százaléka, mintegy 53 ezer ember nem vette még át a tízezer forintnyi utalványt. A miniszterelnökség vezetője hozzátette: ismét kipostázzák azokat az Erzsébet-utalványokat, amelyeket nem vették át.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.