Nem lesz pénze Zágrábnak az INA-ra?

Horvátország kivásárolná a Molt a társaságból, de vételi ajánlatot még nem tett.

Illés József
2017. 01. 13. 10:05
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Továbbra sem érkezett hivatalos vételi ajánlat a zágrábi kormány részéről a horvát INA olajvállalatban lévő Mol-részesedés kivásárlására – tudta meg lapunk iparági forrásokból. Holott Andrej Plenkovic horvát miniszterelnök december végén rendkívüli sajtótájékoztatón jelentette be Zágrábban, hogy hazája visszavásárolja az INA-részvényeket a magyar olaj- és gázipari vállalattól. A horvát kormány azután döntött a papírok visszavételéről, hogy értesült arról, a Mol megnyerte a horvát állammal szembeni döntőbírósági eljárást. A genfi bíróság szerint nincs bizonyíték arra, hogy a Mol 2009-ben a horvát vádaknak megfelelően korrupció révén szerezte meg az INA irányítási jogait. Ezért a joghatóság nem is semmisítette meg a Mol és a horvát kormány közötti részvényesi szerződést. Vagyis a jogvitában gyakorlatilag a Molt bevádoló horvát kormány veszített.

Pletser Tamás, az Erste Bank olajipari elemzője úgy véli: a horvátok most döbbentek rá, hogy az idő nem nekik dolgozik. Nagy a valószínűsége ugyanis annak, hogy azt a pert is elveszítik, amelyet a Mol indított a nemzetközi választott bíróságon, a Beruházási Viták Rendezésének Nemzetközi Központjánál (ICSID) a zágrábi kormány ellen horvátországi befektetéseinek védelmében, mert a horvátok nem teljesítették szerződéses kötelezettségeiket. Az elemző szerint a horvát kabinetnek várhatóan óriási összegű, dollárszázmilliókban kifejezhető kártérítést kell fizetnie a Molnak, ha veszít. Emiatt Zágráb igyekszik előremenekülni, és szinte pánikszerűen pénzügyi forrást találni a Molnak az INA-ban meglévő részvénycsomagja felvásárlásához. Az INA 49,08 százaléka a Molé, és a magyar olajtársaság birtokolja az irányítói jogokat is a vállalatban. A cég 44,84 százaléka a horvát államé.

Mint a szakértő megjegyezte: nem lesz könnyű dolga a zágrábi kormányzatnak a pénz előteremtésében, mert a Mol csaknem 50 százalékos INA-üzletrészének értéke jelenleg mintegy 2 milliárd dollárra tehető. A Mol a pakett megszerzésekor – 2003-ban és 2009-ben – összesen hozzávetőleg 1,3 milliárd dollárt fizetett a horvát kormánynak a részvénycsomagért. Így legalábbis valószínűtlen, hogy a magyar nagyvállalat a horvát elvárásoknak megfelelően néhány százmillió dollárért lemond a tulajdonosi, illetve vállalatirányítási jogairól. A 2 milliárd dolláros vételárról pedig nem tudni, hogy miként teremtené elő Zágráb. Erről ma még a horvát kormányon belül sincs egyetértés, csak az ötletek gyártása zajlik – fűzte hozzá az iparági elemző.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.