NFM: Nem fagyunk meg a hidegben

A tárolókban megfelelő mennyiségű gáz van, emellett a hazai termelés és az import biztosítja az ellátást.

MTI
2017. 01. 10. 11:32
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az államtitkár kifejtette: a rendkívüli hideg miatt az energiaigény nő, a napi földgázfogyasztás duplája az éves átlagosnak. Jelenleg körülbelül napi 87 millió köbméter gázt fogyaszt az ország, ebben benne van a lakosság és az ipari fogyasztók is.

Hozzátette, ha a rendkívüli időjárás hosszabb ideig tartana, szükség esetén meg tudják nyitni a stratégiai gáztárolót, emellett a szolgáltatók megfelelő energiamennyiséget biztosító kereskedelmi szerződéssel rendelkeznek, tehát az esetleges hiányt pótolni tudnák.

Aradszki András hangsúlyozta, előrelátó volt a kormány, amikor 2013-tól három lépésben 25 százalékkal csökkentette az energiaárakat. A rezsicsökkentés megkezdése óta a magyar lakosság összesen 910 milliárd forint megtakarítást tudott elérni – közölte.

Az államtitkár kiemelte, a 2010 előtti időszakban mintegy 1000 milliárd forint extraprofitot vittek ki a szolgáltatók az országból, a rezsicsökkentéssel ezt visszaadták a magyar embereknek.

Kitért arra, hogy 2010-ben a lakosság fizetőképességéhez képest Magyarországon volt az egyik legdrágább az energia Európában. Hozzátette: ma Magyarországon a második legolcsóbb a gáz, és a harmadik legolcsóbb az áram ára az Európai Unióban. Példaként említette, hogy a rezsicsökkentés évi 110 ezer forint megtakarítást jelent egy családi házban élő négytagú családnak.

Aradszki András közölte, a brüsszeli szándékok szerint a szabályozott árakat megszüntetnék, ezáltal a piacnak szolgáltatnák ki a családokat, és meg kellene fizetniük azt az árat, amit az EU más országaiban a fogyasztók többsége meg tud fizetni.

Az államtitkár úgy fogalmazott, a tények nem azt igazolják, hogy a piaci árak olcsóbbak lennének a szabályozott áraknál. Ezért felelőtlenség lenne megengedni, hogy ne szabályozott árakon tudják szolgáltatni az energiát a magyar polgároknak.

Kijelentette: a jövőben is mindent meg fognak tenni, hogy a jelenlegi kedvező helyzetet megvédjék, Brüsszel ne tudja érvényesíteni Magyarországgal szemben a rezsicsökkentés értékeinek megszüntetését.

Aradszki András kérdésre válaszolva elmondta: vizsgálják a további rezsicsökkentés lehetőségét. Mivel Magyarországon most is olcsó az energia az uniós országokhoz képest, így nagy mozgástér jelenleg nincs, de a jövő hozhat kedvező változásokat. Amikor lehetőség nyílik rá, az ellátásbiztonságot is szem előtt tartva a magyar kormány lépni fog az emberek érdekében – hangsúlyozta az államtitkár.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.