Sok magyar fizette hitelből a karácsonyi ajándékokat

Másfél-kétszer annyi személyi hitel fogyott több hitelintézetnél, mint egy évvel korábban.

MTI
2017. 01. 04. 6:10
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A lap felidézte: 2015 decemberében 13,2 milliárd forint személyi, 2,6 milliárd forint szabad felhasználású jelzálog- és 1,4 milliárd forint áruhitelt helyeztek ki a jegybank adatai szerint.

Most karácsonykor egyedül a Providentnél nem robbant a hitelbomba a lapnak nyilatkozó pénzintézetek közül: náluk a hiteligénylések darabszáma csökkent, igaz, az igényelt kölcsönösszeg mértéke általánosságban véve nőtt.

Az FHB-nál az egy évvel korábbi időszakhoz képest kétszeresére nőtt a kihelyezés volumene, az UniCredit Bank csaknem 20 százalékkal több fogyasztási hitelt nyújtott az előző év azonos időszakához képest. A CIB-nél 45 százalékkal nőtt a kihelyezett személyi hitelek mennyisége a karácsonyi időszakban, a K&H-nál is a személyi kölcsön ment a legjobban, másfélszer annyit folyósítottak, mint egy évvel korábban. A Budapest Banknál, az OTP-nél és a Cetelemnél az áruhitelek iránt nőtt a kereslet.

A növekvő kihelyezés a gazdasági környezet és a jövőbeni kilátások javulása mellett elsősorban az egyre alacsonyabb hitelkamatoknak köszönhető – írta szakértőkre hivatkozva a lap.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.