Svéd húsgombóc csak helyben: nem vihető el étel az IKEA-ból

A cégnél arra egyelőre nem tudtak válaszolni, hogy meddig tart a felfüggesztés.

MNO
2017. 01. 12. 11:36
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Amíg sok étterem trükközéssel próbálja kikerülni az áfamizériát, az IKEA úgy döntött, inkább leállítja az ételek elvitelét – írja a Hvg.hu.

A lap szerint az IKEA-t is megkavarta, ahogy átírták az éttermi szolgáltatások adózásának szabályait. A cégnél úgy döntöttek, bizonytalan ideig nem engedik, hogy a vásárlók elvigyék a helyben készült ételeket tőlük.

Az IKEA ügyfélszolgálatán a Hvg.hu kérdésére azt mondták, mindkét magyarországi üzletükben leállt az ételek elvitele. Arra egyelőre nem tudtak válaszolni, hogy meddig tart ez a felfüggesztés. Lehet, hogy tényleg így jártak jobban: a mai számunkban írtunk arról, hogy több étterem is egységesen 27 százalékos áfával számol, amit viszont törvénysértőnek is találhatnak.

Nem véletlen, hogy sokan akár kárt is bevállalnak, csak kerüljék ki a kockázatokat. A gyakorlatban ugyanis szinte lehetetlen követni, hogy mikor melyik áfával kell számolni: például ha az ételt helyben eszik, arra 18 százalék az áfa, de ha futár viszi ki, akkor máris 27. De a pecsenyesütők, a lángososok és büfékocsisok sem számlázhatnak olcsóbban, ha csak pult vagy „körbefutó deszka” szolgál a fogyasztás helyéül, azaz önkiszolgáló az egység.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.