Továbbra is papírmunkára kényszerít a NAV

A könyvelők szerint sokkal egyszerűbb lenne a vállalkozóknak az elektronikus számlázás.

Horváth Attila
2017. 01. 10. 14:19
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egyszerűbb lehetne a hazai vállalkozók élete, ha a Nemzeti Adó- és Vámhivatal egyértelműen kimondaná, hogy szabad pdf formátumban számlázni. A változás a Magyar Könyvelők Országos Egyesületének alelnöke, Ruszin Zsolt szerint olcsóbbá és könnyebbé tehetné a dolgát azoknak a vállalkozóknak, akik szívesen elszakadnának a papíralapú számlázástól, postázástól, iktatástól. – Az adóhatóság évek óta finoman hátráltatja az elektronikus számlázás terjedését, pedig az kiválthatná az online pénztárgépeket. Jelenleg aki szeretne elektronikusan elkészíthető és tárolható, e-mailben is elküldhető, pdf-formátumú számlát használni, annak e-számlacsomagot kell vásárolnia, de ennek évente akár több százezer forint is lehet a fenntartási költsége – vázolta a helyzetet Ruszin Zsolt.

Az alelnök elmondta, hogy a NAV hivatalos közleményeiben, a papíralapú számlázásra buzdítja a cégeket, nem pedig az elektronikusra. Ugyanakkor azt is hangsúlyozta, a revizorok a gyakorlatban, a hétköznapi ellenőrzések során elfogadják a pdf-számlákat. Mindezek miatt azonban a vállalkozások inkább a papíralapú elszámolást választják, a hatósági tájékoztatók alapján érthető módon ezt látják egyszerűbbnek. Ezzel Ruszin Zsolt szerint szembemegyünk az uniós trenddel, ahol hamarosan eltűnik a papír a hivatali ügyintézésnél. A szakember elmondta azt is, hogy a magyar gazdaság számára ez azért káros, mert a jó minőségű, számítógép által előállított információkat egy buta adathordozóra, azaz papírra rögzítik. Ezért aztán lassú, körülményes és drága az adatokat ismét számítógépre helyezni, a pénzügyi és számviteli nyilvántartások összeállításához. Hozzátette, több ingyenes számlázási lehetőség is létezik, de a pdf-számlák elküldését e-mailben a hivatal jogértelmezése hátráltatja, pedig az európai uniós irányelvek lehetőséget adnak erre.

Ruszin Zsolt hozzátette, egyesületük célként tűzte ki, hogy érvényt szerezzen a hat évvel ezelőtti uniós irányelvnek, amely szerint az online elküldött pdf-számla nem okozhat többletterhet. A szakember hozzátette, a jogszabály alapján a pdf-számla a kibocsátáskor és befogadáskor sem igényel elektronikus aláírást, szabadon tovább küldhető a befogadónak.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.