Megtizedeli dolgozóit a Commerzbank Németországban

Közel nyolcezer embert érint a leépítés, sok feladatok számítógépek vesznek át a fizetett munkaerőtől.

MN
2017. 04. 05. 5:37
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Handelsblatt német pénzügyi lap ír az MTI beszámolója szerint a második legnagyobb német pénzintézet intézkedéséről. Eszerint a Commerzbank már értesítette a szakszervezeteket az átalakításról, ami a bank valamennyi területét érinti majd. Az ötvenezer fős társaság nem közölte, hogy mennyi idő alatt tervezi végrehajtani a létszámleépítést, de korábbi hírek szerint négy év alatt. Sok álláshelyet azért szüntetnek meg, mert

számítógépek is el tudják látni azt a feladatot, amelyet eddig fizetett munkaerő végzett.

A többéves átstrukturálás költségeit 1 milliárd euróra becsülik. A Commerzbank tavalyi adózott eredménye 279 millió euróra zsugorodott az egy évvel korábbi 1,1 milliárdról, részben a már megkezdett szerkezetátalakítási intézkedések hatására.

A pénzintézetről két hónapja sem érkeztek biztató hírek, a Világgazdaság beszámolja úgy fogalmaz, hogy léket kapott a Commerzbank. A lap szerint az alacsony kamatok és a céltartalékolási kényszer miatt 5,2 százalékkal, 183 millió euróra csökkent az intézet nyeresége a tavalyi negyedik negyedévben.

Mint a Vg.hu írta februárban:

a pénzintézet elsősorban a hajózási ágazatba kihelyezett hitelei miatt aggódhat,

ezzel függ össze, hogy a céltartalékait az egy évvel korábbi 112 millió­ról a 290 millió euróra növelte. Sőt, idén várhatóan még 600 millió eurót kell félretennie a hajózási hitelek bedőlésének esetére. A befektetők nem örvendenek a hírnek, az árfolyam a jelentés közzététele után több mint 3 százalékkal zuhant. A bank tavaly megszabadult számos rossz hitelétől, ez segített abban, hogy tőkemegfelelési mutatója 0,5 százalékponttal 12,3 százalékosra javult.

Az alacsony kamatkörnyezetre és a szigorodó szabályozásra válaszul a Commerzbank még szeptemberben takarékossági intézkedéseket jelentett be, a bank 9600 dolgozóját építi le, átalakítja kötvénykereskedelmi üzletágát, és 2019-ig nem fizet osztalékot.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.