Növekedett Magyarország földgázbehozatala

A tavalyi rekordév után 2017 első hónapjaiban is folytatódott a Gazprom európai exportjának bővülése.

MN
2017. 06. 06. 16:05
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A tavalyi rekordév után 2017 első hónapjaiban is folytatódott a Gazprom európai exportjának bővülése. Az extrém hideg januári időjárás hatására meredeken megugrottak a Magyarországra irányuló szállítások is – számolt be a Portfólió.hu. A portál úgy tudja: mintegy 37 százalékkal több földgázt szállított a Gazprom Magyarországra az idei január–májusi időszakban, mint egy évvel korábban. Az orosz állami gázmonopólium abszolút adatot ugyanakkor nem publikált. 2016 egészében viszont a társaság összesen 5,7 milliárd köbméter földgázt exportált Magyarországra, a szállítások azonban időben nem egyenletesen elosztva teljesültek.

A kemény közép-európai tél több környező országban még a magyarországinál is nagyobb ugrást idézett elő az orosz gázexportban. Míg Bulgária „megúszta” egy hozzávetőleg 15 százalékos bővüléssel, a szerbiai export 42, a Görögországba irányuló szállítások 49 százalékkal, az orosz eredetű osztrák földgázbehozatal pedig 80 százalékkal ugrott meg 2017 első öt hónapjában. A Gazprom korábban azt is bejelentette, vélhetőleg újra kell gondolnia az idei kitermelésre vonatkozó terveit a robusztus európai keresletet látva, amelynek hatására a tartalékok Európa-szerte történelmi mélypontokra süllyedtek a tél végére.

A társaság 2016-ban rekordmennyiségű, az előző évit 12,5 százalékkal meghaladó, 179 milliárd köbméter földgázt értékesített Európában részben a rendkívül hideg tél, részben a nyomott olajárakkal együtt pangó gázáraknak is betudhatóan. Áprilisban Alekszej Miller, a vállalat vezérigazgatója azt mondta, idén a Gazprom várakozásai szerint 10 százalékkal tovább emelkedhet az Európába szállított földgáz mennyisége, ezáltal várhatóan a társaság piaci részaránya is tovább bővülhet.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.