Túladnának panellakásukon a felső szinten élők

A kísérleti panelprogram miatt a hetedik emelettől felfelé egyre több tulajdonos értékesítené lakását.

MN
2017. 06. 06. 5:59
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A panelház-visszabontási program részletei csak ezután válnak ismertté, de az már most látszik, hogy a hetedik emelettől felfelé egyre nagyobb a paneltulajdonosok eladási kedve. A legtöbb lakást a tizedik emeleten kínálják eladásra a panelépületekben – derül ki az Ingatlan.com Világgazdaság számára készített összeállításából.

A lap keddi száma megjegyzi: az irányárakat Újpesten összesítették, ahol rendkívül sok panelt kínálnak eladásra, és kiderült, hogy a legértékesebb a második emelet, akár négy-, akár tízemeletes épületről van szó. A tízemeletesekben a második legdrágább a hatodik, a négyemeletes panelekben pedig a harmadik szint.

Korábban a Hvg.hu írta meg, hogy Orbán Viktor a napokban vetette fel, hogy a panelházak felső szintjeinek visszabontásával lehetne élhetőbbé tenni a lakótelepeket. Vagyis az elmúlt években lezajlott energetikai korszerűsítések után most radikálisabban nyúlna hozzá az elavult épületekhez a kormány. A Világgazdaság emlékeztet, hogy a miniszterelnöki bejelentés a hódmezővásárhelyi kísérleti panelprogramról éppen a harmadik és a hatodik emeletig számol a visszabontással.

A panelek felső emeletein lakó tulajdonosok az átlagnál nehezebb helyzetben vannak, köztük nagyobb az eladási hajlandóság – mondta a lapnak Balogh László, az Ingatlan.com vezető gazdasági szakértője. Hozzátette: a felújításoknak és átalakításoknak éppen maguk az érdekeltek és az érintettek lehetnek a legfőbb gátjai. A szakértő úgy véli, hogy nagy egyetértésre lesz szükség ahhoz a lakók részéről, hogy egy-egy panelház megújuljon. Mint mondta, az sem kizárt, hogy extrém esetben spekulációs vásárlási hullám is elindul a legfelső emeleti lakások irányába, ha már kiderülnek a panelátalakítási program részletei.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.