Mentességet szeretnének elérni a legkisebb szálláshely-szolgáltatók

Három minisztérium négy államtitkára és egy kormánybiztos kapta kézhez a nyáron országosan összesen több mint 40 ezer szálláshelyet üzemeltető magánszemély és kisvállalkozás képviselőinek levelét.

2019. 07. 30. 13:39
null
Levélben fordultak több minisztériumhoz is az érintettek Forrás: MN-archív
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Három minisztérium négy államtitkára és egy kormánybiztos kapta kézhez a nyáron a falusi vendégházakat és minden kisebb méretű, országosan összesen több mint 40 ezer szálláshelyet üzemeltető magánszemély és kisvállalkozás képviselőinek levelét. Ebben azt kérik, hogy az alanyi mentes szolgáltatók kapjanak felmentést a január elsejétől minden piaci szereplőre nézve kötelező négyszázalékos turisztikai hozzájárulás megfizetése alól, mivel nekik nem jelent könnyebbséget a szálláshelyáfa öt százalékra csökkentése.

A legnagyobb közösségi oldalon közzétett tájékoztatás szerint a Magyar Apartmankiadók Egyesülete, a Magánszállásadók Országos Szövetsége, valamint a Falusi és Agroturizmus Országos Szövetsége a meg nem nevezett címzetteket levelükben emlékeztetik: a kormány az elmúlt években több intézkedéssel is igyekezett előmozdítani a turizmust ezen a területen is. Az átláthatóság biztosítása mellett például kiterjesztették a könnyített adózás alkalmazásának feltételeit, illetve megemelték az áfafizetés alóli mentesülés felső határát az évi 12 millió forintos bevételig. Ezek következtében sokan legalizálták a tevékenységüket az elmúlt években a legkisebbek közül a főként vidéken nagy piaci részt lefedő szolgáltatási területen.

Levélben fordultak több minisztériumhoz is az érintettek
Fotó: MN-archív

„Az egyéb szálláshely-szolgáltatási tevékenységet végző magánszemélyek bevétele jellemzően nem éri el a 12 millió forintot évente. A 2020. január 1-jétől életbe lépő, 18-ról 5 százalékra történő áfacsökkentésről szóló intézkedés kizárólag a panzióknak, hoteleknek, illetve az egyszerre több szálláshelyet üzemeltetőknek jelent tényleges könnyebbséget, versenyelőnyt. Ebből pedig a turisztikai fejlesztési hozzájárulást is fizetni tudják” – fogalmaznak a szövetségek.

Ezért azt javasolják a jogalkotóknak, hogy az 55.20 besorolású, egyéb szálláshely-szolgáltatási tevékenységet folytató piaci érintettek mentesüljenek a kötelezettség alól, de – hogy ne legyen diszkriminatív és jogszabályba ütköző a rendelkezés – ehhez ugyancsak a 12 millió forintos éves bevételi határ meghatározása adhatna alapot. Vagyis az alanyi mentes adózók költségei továbbra sem változnának. A már áfát fizető, magasabb bevételű szolgáltatók pedig az új adónem által erről a területről is hozzájárulnának a magyarországi turizmus fejlesztéséhez.

Nagyobb érv a kívánt intézkedés eléréséhez, hogy a mentesség megtartásával, a költségek szinten tartásával megóvhatják a kevésbé tőkeerős, de az általános forgalomnövekedésben szintén láthatóan felélénkült piacot attól, hogy ismét elharapózzon a feketézés a legkisebb szereplők körében. A mentesség híján a 13 százalékos adócsökkentést élvező nagy szolgáltatók előnye egyértelműen nőni fog, ami gátolja az általános piactisztítási törekvések eredményeinek látható fejlődését – vélekednek a szakemberek.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.